Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Γ. Ψυχογιός: «Σε συνθήκες κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Εμφάνιση 14923117_10211468283922021_1750976983_o.jpg

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής, ο Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε επί των εξής ζητημάτων:
«Πρόκειται για μια Επιτροπή με πολύ σημαντικό ρόλο, η οποία αναφέρεται στην ισότητα, στην νεολαία και στα δικαιώματα του ανθρώπου. Ιδίως το τελευταίο, σε συνθήκες κρίσης, πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να το διασφαλίσουμε. Δηλαδή ότι και τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα προστατεύονται.


Λόγω ηλικίας, θα ξεκινήσω από τη νεολαία.Θα ήθελα να θέσω το ζήτημα,
κυρίως, σχετικά με την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών στα Πανεπιστήμια, βασικό και πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος. Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες, να παρέμβουμε γι' αυτό, να καλέσουμε ανθρώπους από το Υπουργείο ή στελέχη.
Επίσης, όσον αφορά στο σχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης προκειμένου να είναι στοχευμένα σε ανθρώπους, οι οποίοι ηλικιακά πρέπει να μείνουν στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα και να συμβάλλουμε και εμείς στη συνολική στρατηγική των προγραμμάτων.
Όσον αφορά στον τομέα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με το οποίο ασχολούμαι πιο ειδικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο ζήτημα που θα ήθελα να θέσω είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Είναι ένα μείζον ζήτημα που το ακούμε και στο εξωτερικό, όταν πηγαίναμε στους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να δούμε τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα αρμόδια υπουργεία και το σχεδιασμό της πολιτείας από δω και πέρα, πολύ συγκεκριμένα, πολύ οριοθετημένα και με χρονοδιάγραμμα.
Το δεύτερο κομμάτι, που είναι κι αυτό σημαντικό και απασχολεί πολύ κόσμο στη χώρα μας,είναι αυτό των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς. Το θέτω σε συνδυασμό και σύνδεση και με το σχετικό Νόμο για την Ιθαγένεια, που ψηφίσαμε πριν κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελληνική Βουλή. Οι ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν, σίγουρα μας ευθυγραμμίζουν με την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, θέλω η Επιτροπή μας να κάνει παρέμβαση και να πάρει πρωτοβουλίες για να δούμε την πορεία εφαρμογής του Νόμου αυτού, τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αυτές που πρέπει να γίνουν, για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να ανταποκριθεί στο πεδίο αυτό, όπως επίσης στο πεδίο των αδειών διαμονής, των εξαιρετικών λόγων κ.λπ.
Τέλος το τρίτο κομμάτι είναι η χρήση εργόσημου αλλοδαπών - εργατών γης με ή χωρίς χαρτιά, βάσει και πάλι των σχετικών διατάξεων του Νόμου, που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και στην εκλογική μου περιφέρεια, στο Νομό Κορινθίας, αλλά και πανελλαδικά. Πρέπει να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του νόμου αυτού, για το εργόσημο των αλλοδαπών – εργατών με ή χωρίς χαρτιά, όταν ασχολούνται εποχιακά και να διασφαλίσουμε την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προς όφελος των παραγωγών των εργαζομένων, αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων».

Κόρινθος, 14.02.2017
Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ