Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η νέα εγκύκλιος δημιουργεί νέα προβλήματα, σύγχυση και γραφειοκρατία.

Σχετική εικόνα
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την εγκύκλιο για τις εισφορές ασφαλισμένων με «μπλοκάκια» σε έως και 2 εργοδότες, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:


«Κακός σύμβουλος ο πανικός. 

Προσπάθησαν να λύσουν το λάθος με νέο λάθος. 

Η νέα εγκύκλιος δημιουργεί νέα προβλήματα, σύγχυση και γραφειοκρατία.

Συγκεκριμένα, η επί 9μηνο έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού, οδήγησε σε απανωτά λάθη, με αποτέλεσμα η νέα εγκύκλιος, αντί να λύνει, να δημιουργεί και νέα προβλήματα. Δεν επιλύει το πρόβλημα, που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια και δεν ξεμπλοκάρει τις αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων από τα λογιστήρια των εταιριών που βρίσκονται παγωμένες.

Η υποτιθέμενη λύση που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, επιτείνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς:

•    Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διπλής χρέωσης των εισφορών (ως αυτοαπασχολούμενος με το εισόδημα του 2015 και ως μισθωτός με το εισόδημα του 2017).

•    Εισάγει τεράστια ταλαιπωρία και γραφειοκρατία για πάνω από 100.000 ασφαλισμένους, καθώς ελλείψει της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα υποχρεωθούν να προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για να δηλώσουν ότι απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες και να επαναϋπολογίσουν τις εισφορές τους.

•    Αναστέλλει προσωρινά την υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. από τον εργοδότη, μεταφέροντας το πρόβλημα στους ασφαλισμένους .

•    Βάζει τον εργαζόμενο “να βγάλει το φίδι από την τρύπα” και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης με τον εργοδότη.

Και, βέβαια, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική ελάφρυνση. 

Δεν είναι λύση τα “μπαλώματα” προσωρινού χαρακτήρα.

Λύση αποτελεί, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος  της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η μείωση των φόρων και των εισφορών, για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα».