Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Φρένο από Μητσοτάκη στα καραγκιοζιλίκια με το «Τάμα του Έθνους»


Αποσύρθηκε με εντολή Μητσοτάκη η ερώτηση που συνυπέγραφαν 16 βουλευτές της ΝΔ ανάμεσά τους και οι Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Καμμένος για την εκπλήρωση του «Τάματος του Έθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα».
Η απόσυρση των υπογραφών των βουλευτών της ΝΔ από το κείμενο της ερώτησης έγινε γνωστή από το Γραφείο Τύπου της ΚΟ της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι την ερώτηση είχαν υπογράψει οι: Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Ευάγγελος Μπασιάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Ράπτη και Κωνσταντίνος Σκρέκας.
H ερώτηση έχει ακόμη τις υπογραφές του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.
Η ερώτηση αφορά την υπόσχεση που είχε δώσει το 1829 η Εθνοσυνέλευση του Άργους σχετικά με την ανέγερση ναού του «Σωτήρος Χριστού» στην Αθήνα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Θεό για την βοήθειά του στην επιτυχία της Επανάστασης.
Οι βουλευτές ζητούσαν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας να απαντήσουν εάν είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης η «εκπλήρωση του τάματος του έθνους, για την ανέγερση του Ναού προς έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη σωτηρία του Έθνους στην Επανάσταση του 1821».
Τι είναι το «Τάμα του Έθνους»
Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα της χούντας. Η ανέγερση μνημειώδους εκκλησίας στα Τουρκοβούνια εξαγγέλθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο το 1968, ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. Ενας ναός που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα, ισάξιος του Παρθενώνα.
Το σχέδιο αναγόταν σε μια «υπόσχεση» που είχε δοθεί το μακρινό 1829 στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Αργος και επαναλήφθηκε από ορισμένους πολιτικούς σε ταραγμένες εποχές (η τελευταία το 1930).
Ακολούθησε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για τη συγκέντρωση πόρων. Τελικά συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές από δωρεές, δάνεια και επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, τα οποία… δαπανήθηκαν σε μελέτες και άλλα έξοδα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (26.1.1974), «φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας. Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν –λες από θαύμα– τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί».
Στη συνέχεια η υπόθεση ξεχάστηκε και πάλι. «Τα τελευταία χρόνια το θέμα ανακίνησαν απόγονοι των ηρώων του 1821 και το Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών», μας πληροφορούν στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές.].
Αρωγός του σχεδίου, υπενθυμίζουν, είναι η Εκκλησία: όντως, το 2012 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ανεγείρει μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, κατόπιν αιτήματος μητροπολιτών, και αφού στάθμισε «τις πνευματικές ανάγκες του ορθόδοξου ελληνικού λαού» και το γεγονός ότι «όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό τη μορφή τάματος περικαλλείς καθεδρικούς ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις» (8/6/2012).
lykavitos.gr