Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ρύθμιση-συμβασιούχοι: Πότε θα πληρωθούν –Ποιοι δεν καλύπτονται


Για το Μάρτιο μεταφέρεται πλέον η πληρωμή των συμβασιούχων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των Δήμων, για τους οποίους οι Επίτροποι δεν ενέκριναν τα εντάλματα πληρωμής.
Κι αυτό γιατί, η συζήτηση του ν/σ: «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνεται η
σχετική ρύθμιση που, όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr, κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλής, ξεκίνησε χθες στις Επιτροπές της Βουλής και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 21/2.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια θα γίνει πιθανότατα είτε την ερχόμενη εβδομάδα είτε την μεθεπόμενη (27/2 – 3/3) εβδομάδα. Με αυτά τα δεδομένα, το ν/σ δεν πρόκειται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ώστε να μην νομιμοποιούνται οι Επίτροποι να επιστρέψουν αθεώρητα τα σχετικά εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν. Αυτο σημαίνει ότι είναι αδύνατον να προλάβουν οι συμβασιούχοι την πληρωμή της 21-23ης Φεβρουαρίου και, άρα, αυτή, με το δεδομένο ότι τα χρήματα μπαίνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τρεις ημέρα πριν την καταβολή της μισθοδοσίας, θα γίνει είτε στις 10 Μαρτίου είτε μετά τις 21 του μηνός.
Ποιοι δήμαρχοι συνεχίζουν να αρνούνται την παράταση
Να σημειωθεί ότι με την τροπολογία δεν λύνεται το πρόβλημα των, λίγων πάντως, δημάρχων που αρνούνται να υπογράψουν τις παρατάσεις των συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι των συγκεκριμένων δήμων να έχουν ήδη απολυθεί. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται για τους δημάρχους Κορίνθου,  Ανατολικής Μάνης,  Κασσάνδρας Χαλκιδικήςκαι Αγιαλείας αλλά και τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι περισσότεροι από τους οποίους επικαλούνται αντισυνταγματικότητα του νόμου και δεν φαίνονται διατεθιμένοι ακόμη και μετά την ψήφιση της τροπολογίας να προχωρήσουν στην παράταση των συμβάσεων.
Παράλληλα, όπως έγραψε  η aftodioikisi.gr, η τελική διατύπωση της τροπολογίας σε σχέση με την αρχική, δημιουργεί «γκρίζα» ζώνη σε σχέση με όσους εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ που εξυπηρετούν τον Τομέα Καθαριότητας, όπως είναι το πράσινο, ηλεκτρολόγοι κλπ.