Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Λειτουργία ONE STOP SHOP/ Κέντρων Κοινότητας Ευπαθών Ομάδων με διευρυμένες Υπηρεσίες

Αποτέλεσμα εικόνας για Λειτουργία ONE STOP SHOP/ Κέντρων Κοινότητας Ευπαθών Ομάδων με διευρυμένες ΥπηρεσίεςΑπό τα μέσα Οκτωβρίου είναι σε ισχύ πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης  της πράξης με τίτλο «Λειτουργία  ONE STOP SHOP/ Κέντρων Κοινότητας Ευπαθών Ομάδων με διευρυμένες Υπηρεσίες» η οποία αφορά τη συγκρότηση και λειτουργία  ενός Κέντρου Κοινότητας με κινητή μονάδα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με δικαιούχους  τους Δήμους έδρας μετά από σύμπραξη του Δήμου έδρας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους λοιπούς Δήμους της κάθε περιφερειακής ενότητας.


Για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας η πράξη  αφορά τη «Συγκρότηση και Λειτουργία ενός Κέντρου Κοινότητας με μία κινητή μονάδα και περιοχή ευθύνης την οικεία περιφερειακή ενότητα. Δικαιούχος της πράξης είναι ο Δήμος Τρίπολης μετά από σύναψη προγραμματικής με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας , Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Νότιας Κυνουρίας. Ο προϋπολογισμός της πράξης είναι 306.720€ για τρία έτη.  Το κέντρο κοινότητας και η κινητή μονάδα θα  στελεχωθούν με 5 άτομα προσωπικό (2 κοινωνικούς λειτουργούς, 2 ψυχολόγους και 1 οδηγό) και για τις ανάγκες τις κινητής μονάδας θα διατεθεί αυτοκίνητο μέσω υπηρεσιών leasing.

Σήμερα και ενώ έχει δοθεί δεύτερη παράταση ως προς την  προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ο Δήμος Τρίπολης ως δυνητικός δικαιούχος της πράξης  σκοπίμως και εντέχνως καθυστερεί «παίζει κρυφτό» με το να παραπληροφορεί με αναλήθειες και ανακρίβειες τα μέλη του  Δημοτικού  Συμβουλίου και τους  πολίτες .

Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους του  Δήμου Τρίπολης ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν είναι χοάνη όπου όλα «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του καθενός. Πρακτικές κατακερματισμού και κατασπατάλησης ανθρώπινων και υλικών πόρων αποτελούν παραδείγματα  προς αποφυγήν. Η πρόσκληση για την πράξη, «Λειτουργία  ONE STOP SHOP/ Κέντρων Κοινότητας Ευπαθών Ομάδων με διευρυμένες Υπηρεσίες», έχει όρους, προϋποθέσεις, συγκεκριμένο προϋπολογισμό και έχει αναλόγως εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αφορά βιώσιμες δράσεις.

Ήδη οι δικαιούχοι Δήμοι Ναυπλιέων και Καλαμάτας συμπράττοντας με τους Δήμους της Περιφερειακής τους Κοινότητας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με  τις απαιτήσεις της πρόκλησης  υπέβαλαν τις προτάσεις τους στην ΕΥΔ Πελοποννήσου.


Προτείνουμε συμβουλευτικά στους υπεύθυνους του Δήμου Τρίπολης να παραδειγματίζονται από θετικά πρότυπα και αντί να  καταναλώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία  «επικοινωνιακών  εντυπώσεων», να  φροντίζουν να ενεργούν με επωφελείς  για τον τόπο δράσεις όπως αυτής της δημιουργίας κέντρου κοινότητας  στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης η οποία έχει προθεσμία έως και 20/2/2017.