Το χρονικό της τραγωδίας
16:58: Το παιχνίδι τελειώνει και ο κόσμος αποχωρεί από τη Θύρα 7 ευτυχισμένος και βιαστικός για να προλάβει να αποθεώσει τα είδωλά του. Το τουρνικέ είναι κλειστό. Ο ένας πέφτει στον άλλον πάνω στα σκαλιά. Ο πρώτος γλιστράει αφού πατάει ένα πεταμένο κάθισμα αφρολέξ... Ασφυξία, αίμα, θάνατος.
17:03: Μερικοί αστυφύλακες με μεγάλη δυσκολία αφαιρούν ένα από τα τουρνικέ, και έτσι γλιτώνουν αρκετοί άνθρωποι.
17:10: Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στις άλλες θύρες κανείς δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί...
17:15: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται στο Τζάνειο του Πειραιά με 13 ασθενοφόρα και με περιπολικά της Αστυνομίας.
17:30: Στο νοσοκομείο μεταφέρονται νεκροί και τραυματίες. Η τραγωδία αρχίζει να διαδίδεται από στόμα σε στόμα στην Αθήνα. Πολλοί συγγενείς ανθρώπων που ήταν στη Θύρα 7 χωρίς να ξέρουν τρέχουν στο Τζάνειο για να μάθουν για τους δικούς τους.
17:50: Η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ, τα δύο κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης της εποχής εκείνης, ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το θλιβερό γεγονός και καλούν γιατρούς και αιμοδότες να προσέλθουν στο Τζάνειο. Πολλοί τραυματίες μεταφέρονται και στο Κρατικό Πειραιά.
18:20: Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος φτάνουν στο Τζάνειο για να ενημερωθούν. Γίνεται νέα έκκληση για αιμοδοσία. Επικρατεί πανδαιμόνιο στο νοσοκομείο από συγγενείς και αιμοδότες.
18:30: Με διαταγή που εκδίδει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πολλοί αστυνομικοί που είναι υπηρεσία εκείνη την ημέρα πηγαίνουν στο Τζάνειο για να δώσουν αίμα.
18:45: Στο νοσοκομείο φτάνουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης και ο υφυπουργός Προεδρίας κ. Καραμανλής.
18:47: Το ΚΑΤ τίθεται σε επιφυλακή και μεταφέρονται εκεί οι τραυματίες που χρήζουν νευροχειρουργικής επεμβάσεως.
18:50: Φτάνουν στο Τζάνειο στελέχη της διοίκησης και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αλλά και της ΑΕΚ.
19:15: Ο κόσμος έχει κατακλύσει τα πέριξ του Τζανείου και ζητάει να μάθει τα ονόματα των νεκρών.
19:40: Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον πρωθυπουργό κ. Ράλλη και αυτός με τη σειρά του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.
19:45: Απαιτείται η παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ για να απομακρυνθούν από την είσοδο του Τζανείου εκατοντάδες συγγενείς προκειμένου να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση οι γιατροί και οι αιμοδότες.
20:00: Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος.
20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού Τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη Θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.
20:30: Στο Τζάνειο καταφθάνει ο πρωθυπουργός κ. Ράλλης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση. Στο νοσοκομείο υπάρχουν δεκάδες λιποθυμίες συγγενών.
20:50: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική. Παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους και έχουν διαρκή σύνδεση με το Τζάνειο, το Κρατικό Πειραιά, το ΚΑΤ και το Στάδιο Καραϊσκάκη.
21:00: Μεγάλος όγκος φιλάθλων και συγγενών των θυμάτων πηγαίνουν στο Καραϊσκάκη και προσπαθούν να εισέλθουν μέσα για να βρουν τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Τα ΜΑΤ δεν τους επιτρέπουν την είσοδο.
21:15: Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στον διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου διότι εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων. Εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γίνονται και από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο κόσμος πιέζει για ενημέρωση.
12:15: Αναγνωρίζονται ο 17ος και ο 18ος νεκρός...
06:00: Ολοκληρώνεται η αναγνώριση των θυμάτων. Είκοσι ένα παιδιά έχασαν τη ζωή τους...
Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σταύρος Νταϊφάς, μαζί με τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας επισκέπτονται τους τραυματίες στο Τζάνειο. Δύο ημέρες αργότερα ο υφυπουργός Προεδρίας Αχιλλέας Καραμανλής ενημερώνει τη Βουλή. Αν και όλοι ζητούσαν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, κανείς δεν πήγε φυλακή...
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών (οπαδός της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
Νίκος Φίλος, 19 ετών
Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
Βασίλης Μάχας, 20 ετών
Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών
Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών
Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
Κώστας Μπίλας, 28 ετών
Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
Δημήτριος Αδαμόπουλος, 41 ετών
Δείτε τον Τύπο της εποχής:
Ολοι «παρών» στο μνημόσυνο!
Ο Ολυμπιακός όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο, στο οποίο έδωσε σύσσωμη το «παρών» η οικογένεια του Θρύλου. Οι ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης και Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκαν στον Ναό και απέτισαν φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:
Δείτε το βίντεο που ανάρτησε πέρσι η ΠΑΕ για την τραγωδία της Θύρας 7:
Δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη
Μπορεί να έχουν περάσει 36 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, παρότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στον ελληνικό αθλητισμό. Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ευθύνεται για τον άδικο χαμό των 21 θυμάτων. Ενα μεγάλο γιατί πλανάται πάνω από το «Γ. Καραϊσκάκης», στο οποίο πάντα τα 21 αδέρφια μας θα έχουν ξεχωριστή θέση.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ! 
gavros.gr