Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ελληνική εφαρμογή εντοπίζει άγρια μανιτάρια -Εως και 8 μέρες πριν φυτρώσουν

Ελληνική εφαρμογή εντοπίζει άγρια μανιτάρια -Εως και 8 μέρες πριν φυτρώσουν  

Ένα σημαντικό εργαλείο, χρήσιμο για τον κάθε μανιταρόφιλο, ώστε να γνωρίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, μέχρι και 8 ημέρες νωρίτερα πότε και σε ποια περιοχή θα ευδοκιμήσουν μανιτάρια, αποτελεί μία καινοτόμα εφαρμογή που εντοπίζει μανιτάρια.
Μία ομάδα ερευνητών από τα Ιωάννινα, υλοποίησε την πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, με την επωνυμία
Mushring – WMF ( Wild Mushrooms Finder).
Η εφαρμογή καλύπτει την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και μεγάλο μέρος της Ασίας, ενώ σύντομα, θα παρέχει προγνώσεις ευδοκίμησης άγριων μανιταριών και για τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου.
Ο Χρήστος Παπαδήμας, είναι μετεωρολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί πως λειτουργεί η εφαρμογή, μέσα από δύο διαδικασίες και παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στην έρευνα και την καινοτομία.
musr
Τι ακριβώς είναι το Mushring – WMF και πώς λειτουργεί
Το Mushring – WMF, είναι μία ολοκληρωμένη εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών η οποία παρέχει αναλυτικές προγνώσεις για μέχρι και τις 8 επόμενες ημέρες.
Η εφαρμογή, αποτελείται από δύο αλγοριθμικές διαδικασίες, της Πρόγνωσης και της Απεικόνισης.

Η πρώτη διαδικασία, τροφοδοτείται με προγνωστικά μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης για τις 8 επόμενες ημέρες, τα οποία παράγονται από αριθμητικά μετεωρολογικά μοντέλα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Εφαρμόζοντας στα δεδομένα, έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο, αυξημένης πολυπλοκότητας, και λαμβάνοντας υπόψη, την πλέον σύγχρονη δορυφορική πληροφορία χρήσης γης, υψηλής χωρικής ανάλυσης, πραγματοποιείται πρόγνωση ευδοκίμησης άγριων μανιταριών για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, σε ένα μωσαϊκό κυψελίδων χωρικής ανάλυσης 4 τετραγωνικών χιλιόμετρων.
Ο κ. Παπαδήμας επισημαίνει, πως ο αλγόριθμος πρόγνωσης, έχει προκύψει έπειτα από ενδελεχή στατιστική ανάλυση μίας εκτεταμένης βάσης δεδομένων ευδοκίμησης μανιταριών, σε συνδυασμό με μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα χρήσης γης.
Η στατιστική μεθοδολογία που εφαρμόστηκε, αποκάλυψε τις βασικές σχέσεις, για διάφορες χρονικές κλίμακες, μεταξύ της ευδοκίμησης των άγριων μανιταριών και των ποικίλων παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως της βροχόπτωσης, της υγρασίας, της θερμοκρασίας του αέρα και άλλων. Κατά τη διαδικασία της «Απεικόνισης», πραγματοποιείται η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης, ώστε αυτά να οπτικοποιηθούν σε χάρτες και να παρουσιαστούν στους χρήστες.
Οι τελικές απεικονίσεις των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, παρουσιάζονται στο διαδικτυακό τόπο Mushring.com.
«Πότε» και το «πού», θα ευδοκιμήσουν άγρια μανιτάρια.

TechIT.gr