Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Μεϊμαράκης: Η χώρα σέρνεται με τον Τσίπρα, δε θα ψηφίσουμε τα μέτρα

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη
Η εικόνα ενότητας της Ν.Δ. σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία προτάσσει το αίτημα για εκλογές δηλώνοντας έτοιμη να αναστρέψει την καταστροφική πορεία της χώρας με την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, ενισχύθηκε σημαντικά από τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα και είχε ως κατάληξη τόσο τη σύμπτωση απόψεων για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα όσο και τις διαβεβαιώσεις του τέως προέδρου του κόμματος για «πορεία σε κοινή κατεύθυνση». Σε
ό,τι αφορά δε τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στο πακέτο μέτρων που θα έρθει ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός, σημειώνοντας ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη να ψηφίσει τα μέτρα.
Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ιδιαίτερα η σημασία που έχει η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, με τον τέως πρόεδρο της Ν.Δ. να αμφισβητεί μάλιστα και εκείνος, από τη δική του πλευρά, τη δυνατότητα της σημερινής κυβέρνησης να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Στην ουσία υπήρξε ταύτιση και στην εκτίμηση που γίνεται και από τη σημερινή ηγεσία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται λόγω ιδεοληψίας και αδυναμίας της παρούσας κυβέρνησης να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα μία πραγματικά μεταρρυθμιστική πολιτική.
Σε αντίθεση με την εικόνα της προηγούμενης συνάντησης, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο κ. Μεϊμαράκης είχε αποχωρήσει από το γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή χωρίς να κάνει δηλώσεις, χθες το μεσημέρι είχε αναλυτική συνομιλία με τους δημοσιογράφους. «Δεν χάσαμε τίποτα», ήταν μάλιστα η απάντησή του όταν, στην έναρξη της συνομιλίας, ρωτήθηκε εάν «τα βρήκαν» με τον κ. Μητσοτάκη. «Τα συννεφάκια διαλύθηκαν;», επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Δεν υπάρχουν συννεφάκια. Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή, είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι για να ασχοληθούμε με κουτσομπολιά και παραπολιτική», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, δίνοντας τέλος σε σχόλια περί «διαφορετικών προσεγγίσεων» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε προσπάθειες που εξελίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα για δημιουργία εντυπώσεων τεχνητής αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ν.Δ.
Σύμπτωση απόψεων
«Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Ολα τα μεγάλα θέματα είναι ανοιχτά. Εθνικά, διαπραγμάτευση, αξιολόγηση. Αυτά είναι τα ζητήματα που μας απασχόλησαν», υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος αναφερόμενος στην ατζέντα μίας συζήτησης που, όπως είπε, «ήταν ειλικρινέστατη» και διεξήχθη «σε πολύ καλό κλίμα». Διευκρίνισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα παρεξήγησης» και πως «ούτε καν συζητήσαμε τα θέματα του παρελθόντος».
«Συμπίπτουμε και θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ. σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, ο τέως πρόεδρος του κόμματος υπήρξε κατηγορηματικός:
«Εμείς τα έχουμε ξεκαθαρίσει πλήρως. Εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν προχώρησε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που του είχαμε προτείνει, αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη να ψηφίσει τα μέτρα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε». Και αφού σημείωσε πως «η χώρα αυτή τη στιγμή σέρνεται», πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Τσίπρας-Καμμένος αποφάσισαν ότι μόνοι τους θα προχωρήσουν για να ολοκληρώσουν το πακέτο και να βγάλουν τη χώρα στις αγορές. Οταν τους είπαμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αρνήθηκαν. Το είχα πει και όταν ήμουν πρόεδρος. Η θέση μου από τότε ήταν σαφής. Δεν σηκώνει παρερμηνείες».
Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο επανάληψης σκηνικού πρώτου εξαμήνου 2015, υπογράμμισε πως οι παράμετροι δεν είναι ίδιες, σημειώνοντας ότι τότε δεν υπήρχε συμφωνία.

«Και να κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται»
Το κλείσιμο της αξιολόγησης έθεσε ως προτεραιότητα ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζοντας την άποψη πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να εντείνει την πολιτική πίεση εφόσον αυτή δεν επιτευχθεί. Ο Β. Μεϊμαράκης συμμερίστηκε απόλυτα την επιφυλακτικότητα της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. για την ανάκαμψη της χώρας με αυτή την κυβέρνηση, ακόμη και εάν κλείσει η αξιολόγηση, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Και αν κλείσει η αξιολόγηση, νομίζετε πως η χώρα δεν θα σέρνεται;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος προσδιόρισε σαφώς ως πρώτη προτεραιότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνώντας πως εάν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει και η Ν.Δ. να εντείνει την πολιτική πίεση.
«Η Ν.Δ. λέει, και το λέω και εγώ, ότι πρέπει να φύγει ο Τσίπρας», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημα για το γαλάζιο αίτημα για εκλογές. «Εγώ όμως βάζω και ένα κόμμα», εξήγησε. «Μέχρι να φύγει, τι θα κάνουμε; Συμφωνούμε όλοι. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει να μείνει ο Τσίπρας. Για τη χώρα προέχει να κλείσει η αξιολόγηση».
Ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. επιστράτευσε ακόμη και το χιούμορ, καθώς με αφορμή την επίσης χιουμοριστική αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον σχολίασε χαμογελώντας ότι «το μόνο θέμα εθνικής συνεννόησης που μου πρότεινε ο πρόεδρος ήταν να λύσουμε το θέμα του κ. Τσακαλώτου με τη Σκάρλετ».
Από την πλευρά τους, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έκρυβαν την ικανοποίηση για το θετικό μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση, σημειώνοντας ιδιαίτερα το πλαίσιο της συναντίληψης, όπως το παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και το γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τακτική επαφή με την ηγεσία του κόμματος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e-typos.com