Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Επίδοση της ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη στον Πρόεδρο της Βουλής

  



Αθήνα, 7 Μαρτίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τις δώδεκα χιλιάδες άγγιξαν οι νέες αναφορές Ελλήνων πολιτών αλλά και υπηκόων άλλων χωρών που ζουν στην Ελλάδα προς τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσα στο 2016, όπως καταγράφει η ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής την οποία επέδωσε σήμερα o επικεφαλής της κ. Ανδρέας Ποττάκης, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη τιμά την αποστολή του»
Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την έκθεση υπογράμμισε:

«Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή η σημερινή διότι πραγματικά η δουλειά που έχει γίνει από τη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή τιμά την αποστολή της και αποτελεί μια ουσιαστική βοήθεια στη Δημοκρατία, μέσα σε μία φάση πολύχρονης κρίσης, που μετασχηματίζεται από οικονομική σε κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι μεγάλα και δεν λύνονται πάντοτε κατευθείαν από τη διοίκηση και άρα ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής, που λειτουργεί σαν μια γέφυρα ανθρωπιάς και απευθείας σχέσης με τον πολίτη, καταξιώνεται. Το 80% των υποθέσεων οι οποίες τελικά διερευνώνται, από τις οποίες περίπου οι μισές αφορούν φαινόμενα κακοδιοίκησης και μη επίλυσης προβλημάτων, βρίσκουν τη λύση τους και προωθούνται μέσα απ’ αυτή τη διαμεσολάβηση.
Μόνο για το 2016 περίπου 12.000 περιπτώσεις, για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και προβλημάτων, ήρθαν σε γνώση και προς επίλυση στον Συνήγορο του Πολίτη και αφορούν πάρα πολλά πεδία, κάποια εξ’ αυτών και λόγω της κρίσης που περνάμε.
Σε αυτή την 20ετή περίπου διαδρομή από την ίδρυση των Ανεξαρτήτων Αρχών στη χώρα μας, έχουν υπάρξει αρκετοί προβληματισμοί για την ίδια την ανάγκη ύπαρξης αυτών των Αρχών, καθώς υπάρχουν απόψεις που μένουν στο προφανές, ότι δηλαδή είναι αδυναμία της κεντρικής διοίκησης και της εκτελεστικής εξουσίας το ότι υπάρχουν αυτές οι Αρχές και ίσως δεν θα έπρεπε και να υπάρχουν, θα έπρεπε όλα να επιλύονται μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Η ίδια όμως η ζωή έδειξε πως χρειάζεται αυτή η επικουρία, χρειάζεται η απευθείας επαφή με τον πολίτη σε πολύ κρίσιμες περιοχές και άρα καταξιώνεται αυτή καθαυτή η υπόσταση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ως εκ τούτου, η Βουλή που αποτελεί το κέλυφος της δραστηριότητας και της συζήτησης γύρω από τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις ενστάσεις που έρχονται από τις Ανεξάρτητες Αρχές, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον φυσικό τους χώρο, όχι μόνο γιατί δια των 4/5 βγαίνουν οι διοικήσεις τους, όπως έγινε και μέσα στο ’16 για το σύνολο αυτών των Αρχών με εξαετή θητεία, αλλά και γιατί εδώ γίνεται η ελεγκτική διαδικασία μέσω των επιτροπών της Βουλής και είναι ένας ζωντανός χώρος επικοινωνίας με το δημόσιο χώρο.
Και βεβαίως αυτές οι εκθέσεις αποτελούν πάντοτε ένα πολύ σημαντικό έδαφος για την ανάδειξη ζητημάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης. Έτσι επιλέξαμε για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία ενημέρωσης των δημοσιογράφων και θα την ακολουθήσουμε και σε άλλες επιδόσεις εκθέσεων από Ανεξάρτητες Αρχές ώστε να δίνεται έναυσμα -πέραν της καθιερωμένης δημόσιας συζήτησης που γίνεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- και για μία δημόσια ενασχόληση με τη λειτουργία και τα αποτελέσματα των Ανεξάρτητων Αρχών».

«Χρονιά διαχείρισης της κρίσης το 2016»
Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης παραδίδοντας την έκθεση τόνισε:
«Είναι θεσμική μας υποχρέωση ν’ απευθυνόμαστε στη Βουλή που αποτελεί το φυσικό χώρο των Ανεξαρτήτων Αρχών όπου λογοδοτούν και αναφέρονται, εμπλουτίζοντας έτσι και τον πολιτικό λόγο με τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων, τόσο των ατομικών όσο και των πολιτικών και των κοινωνικών, όλων όσων διαβιούν στη χώρα μας και των πολιτών δηλαδή, αλλά και των υπηκόων τρίτων χωρών και με αυτή του την ιδιότητα μεριμνά, φροντίζει, προασπίζεται, υποστηρίζει και προάγει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.
Βασικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει από την Έκθεση του 2016 είναι ότι τη χρονιά αυτή τη χαρακτηρίζουμε ως μια χρονιά διαχείρισης της κρίσης η οποία πλέον έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον είναι μεγάλο το πλήθος των αναφορών και των πολιτών που έρχονται στο Συνήγορο του Πολίτη επειδή δυσκολεύονται ν’ ανταποκριθούν και στις βασικότερες των αναγκών και των υποχρεώσεών τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει και αποτυπώθηκε στην έκθεση του ’16, στο γεγονός ότι και η Δημόσια Διοίκηση, εξαιτίας των δημοσιονομικών προσαρμογών τις οποίες καλείται να κάνει, έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να δείξει την ευελιξία και το ανθρώπινο πρόσωπο που οφείλει προκειμένου ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευπαθέστερων ομάδων, των ομάδων με ειδικότερες ανάγκες που ολοένα και διευρύνονται.
Παρότι μέσα στο 2016 δεν υπήρξε κάποια δραματική έκρηξη, όπως το ’15 με τη μεγάλη αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, υπήρξε το πολύ δύσκολο ζήτημα του πώς θα διαχειριστούμε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όπως το ασφαλιστικό, οι προνοιακές υποδομές, το φορολογικό, η συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, αλλά ακόμα και ζητήματα τα οποία παγίως απασχολούν τον Συνήγορο του Πολίτη και φαίνεται ότι υπάρχει μια παθογένεια κακοδιοίκησης και τα οποία κυρίως εντοπίζονται στο χώρο των μεταφορών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών δόμησης κλπ». 

Πρόεδρος της Βουλής για την εισφορά αλληλεγγύης: «Δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό»

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Συνήγορο του Πολίτη για το έργο και τις διαπιστώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής τη χρονιά που πέρασε, στον Πρόεδρο της Βουλής ετέθη το ερώτημα σχετικά με το δημοσίευμα για τις φοροαπαλλαγές του πολιτικού προσωπικού της χώρας και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βουλευτές και υπουργούς. Ο κ. Νικόλαος Βούτσης τόνισε:
«Δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους -όπως έχει παρουσιαστεί- ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό. Είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο είχε έρθει στη Βουλή και όχι κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού, είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά.
Θα μπορούσατε π.χ. να γνωρίζετε ότι υπάρχει γερό μαχαίρι στις συντάξεις των πρώην βουλευτών ή ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα, δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή, δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρότι μηνιαίως γίνεται σχετική παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές.
Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία θα μπορούσε να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών και άλλους και σας επαναλαμβάνω ότι είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο λογιστικό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό. Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές, αντίθετα, σας ανέφερα ένα ζήτημα πολύ σοβαρό διότι αφορά παλαιότερους βουλευτές, που έχουν χρηματίσει για δεκαετίες και πρώην υπουργούς που εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τα έτη της αποχώρησης και μπαίνει ένα γερό μαχαίρι εκεί.
Μην ψάχνουμε σε αυτόν τον τομέα, στην παρούσα Βουλή, αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα, προνομιακές καταστάσεις ή να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ίσα ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής  προς όλη την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να το συνυπολογίζουν όταν μιλούν γι’ αυτά τα πράγματα ότι η Βουλή είχε 225 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό το 2009, τώρα έχει 132 και κάναμε να περισσέψουν και 5 εκατομμύρια τα οποία θα μπουν σε κωδικό στο ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες.
Την ίδια ώρα η Βουλή αναπτύσσει συνεχώς σε πολλά επίπεδα την εξωστρέφειά της με πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων, χορηγιών κλπ, αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι λάθος από γενικεύσεις και συμψηφισμούς να βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα πάνω σε επιμέρους ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν ως τέτοια και που μπορεί να έχουν ενστάσεις, αλλά όχι να πηγαίνουμε σε γενικεύσεις και να χαϊδεύουμε μια αντί-πολιτική τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας και που αν αφεθεί χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διέξοδο και χωρίς ευαισθησία, οδηγεί σε τέρατα διαφόρων καταστάσεων».