Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Έκανε την επανάστασή του ο Μήτρογλου. "Όρθια" στις Βρυξέλλες! "Άγγιξε" τη νίκη, "απέδρασε" με ισοπαλία η Ελλάδα

http://content-mcdn.sentragoal.gr/filesystem/images/20170325/engine/pegasus_LARGE_t_1301_107576248_type12905.jpg

- Άφησε γλυκόπικρη γεύση! Κόντρα σε μια ομάδα με τεράστια ονόματα και σε μια έδρα όπου η Βοσνία δέχθηκε 4άρα, η Ελλάδα έφυγε με το βαθμό
- Η εθνική έκανε μεγάλη εμφάνιση
στο “King Baudouin”, προηγήθηκε με τον... Killer Μήτρογλου, και τελικά πήρε πολύτιμη ισοπαλία (1-1)

Υπερπροσπάθεια από τη “Γαλανόλευκη” μετά την αποβολή του Ταχτσίδη – Ολοκλήρωσε το ματς με 9 μετά και την αποβολή του Τζαβέλλα στο φινάλε
- Τεράστιες επεμβάσεις από τον Στέφανο Καπίνο,
που νικήθηκε στο 89' από τον Λουκάκου
- Η εθνική έγινε έτσι η πρώτη ομάδα που έκοψε βαθμούς από τους “κόκκινους διαβόλους” στα προκριματικά

 


Η εθνική ομάδα, ανήμερα της επετείου για την επανάσταση του 1821, έφτασε... μια ανάσα από το να πανηγύρισει μια σημαντική νίκη. Μέχρι το 90ο λεπτό προηγούνταν του Βελγίου με 1-0, χάρη στο γκολ του Μήτρογλου. Όμως ο Λουκάκου κατάφερε να ισοφαρίσει, λίγο πριν τη λήξη και να στερήσει από την ελληνική ομάδα την πρώτη (εκτός έδρας) νίκη της επί του «κόκκινων διαβόλων».

Οι οποίοι διατηρούνται στην κορυφή της βαθμολογίας, με τους «γαλανόλεκους» να είναι δεύτεροι. Καθοριστική, στην εξέλιξη και την κατάληξη, της αναμέτρησης ήταν η αποβολή του Ταχτσίδη με 2η κίτρινη κάρτα (). Η εθνική ολοκλήρωσε τον αγώνα με 9 παίκτες, λόγω αποβολής του Τζαβέλλα.
Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα πέτυχε το σκοπό της. «Έκλεισε» τους διαδρόμους και κράτησε τους παίκτες του Βελγίου μακριά από την εστία του Στέφανου Καπίνο. Ο οποίος, ουσιαστικά απειλήθηκε 2 φορές. Και στη μια από αυτές που χρειάστηκε να επέμβει, δήλωσε «παρών». Οι γηπεδούχοι είχαν κατοχή της μπάλας (64% - 36%) αλλά χωρίς αντίκρυσμα.
Η ανασταλτική λειτουργία των Ελλήνων διεθνών ήταν, τις περισσότερες φορές, η δέουσα. Πίεζαν συνεχώς, είχαν αλληλοκαλύψεις, σωστά και έγκαιρα μαρκαρίσματα. Έτσι δεν επέτρεψαν στους «κόκκινους διαβόλους» να κάνουν παρά μόνο δύο ευκαιρίες.

Στο 13', όταν ο Μέρτενς έβγαλε από δεξιά τη σέντρα. Ο Τοροσίδης είχε χάσει τον Φελαϊνί και αυτός - μέσα από την περιοχή - έκανε τη σκαστή κεφαλιά. Ευτυχώς, για την ελληνική ομάδα, η μπάλα έφυγε έξω από το αριστερό δοκάρι. Στο 31' Ο Καράσκο έκανε τη σέντρα, από αριστερά. Ο Φελαϊνί έκανε τακουνάκι αλλά ο Καπίνο αντέδρασε έγκαιρα και σωστά, αποσωβόντας τον κίνδυνο.

Με το... καλησπέρα του δευτέρου ημιχρόνου η εθνική «πάγωσε» το «King Baudouin Stadium». Με τη σέντρα η μπάλα έφτασε έξω από την περιοχή. Στη διεκδίκηση ο Ταχτσίδης πήρε την κεφαλιά από τον Τσαντλί και έστειλε την μπάλα πίσω από την «πλάτη» της βελγικής άμυνας. Ο Μήτρογλου κινήθηκε την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό χρόνο. Ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Σιμάν και με εξαιρετικό πλασέ, έστειλε την μπάλα πάνω - από τον εξερχόμενο Κουρτουά - να καταλήξει στην αριστερή γωνία της εστίας.

Η φάση που έγυρε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων έγινε στο 65'. Ο Ταχτσίδης έκανε ένα αχρείαστο και απρόσεκτο μαρκάρισμα στον Αλντερβέιρελντ. Αντίκρυσε τη 2η κίτρινη κάρτα και άφησε την εθνική με 10 παίκτες. Το αριθμητικό πλεονέκτημα επέτρεψε στο Βέλγιο να αυξήσει την πίεση του. Να «κλείσει» στα καρέ της την ελληνική ομάδα και να δημιουργεί κινδύνους.

Στο 74' ο Μέρτενς εκτέλεσε φάουλ και  μετά από κόντρα στο τείχος η μπάλα ξαναγύρισε στα πόδια του. Ο Βέλγος βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Καπίνο αλλά Έλληνας τερματοφύλακας κατάφερε να βγει νικητής από τη μονομαχία. Όχι όμως και στο 90'. Ο Μέρτερνς από τα αριστερά έκανε τη σέντρα. Ο Λουκάκου έβαλε πλάτη τον Παπασταθόπουλο και με εξαιρετικό γυριστί σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Καπίνο.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» πίεσαν για την ολική ανατροπή αλλά δεν τα κατάφεραν. Στο 90'+1' ο Καπίνο αντέδρασε σωστά σε κεφαλιά και πάλι του Λουκακού. Τρία λεπτά αργότερα, μετά από επιθετικό φάουλ του Λουκακού στον Παπασταθόπουλου, υπήρξε γενική σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Με αποτέλεσμα ο Τζαβέλλας να δει δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Η μένει την πικρία ότι δεν κατάφερε να πάρει τρεις βαθμούς αλλά και με την ικανοποίηση ότι ξεπέρασε τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν - κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης - και η εθνική πήρε ένα βαθμό που μπορεί ν' αποδειχτεί πολύτιμος. Και τώρα, τουλάχιστον, να μην ηττηθεί και στη Βοσνία. Όπου δεν θα παίξουν οι Ταχτσίδης, Τζαβέλλας, Σάμαρης. Ώστε να εξαρτάται από τα δικά της αποτελέσματα η πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018.

ΒΕΛΓΙΟ (Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Σιμάν (83' Μιραλάς), Βερτόνγχεν, Τσαντλί, Βίτσελ, Φελαϊνί (66' Ντεμπελέ), Καράσκο, Ναϊνγκολάν, Μέρτενς, Λουκάκου
ΕΛΛΑΔΑ (Σκίμπε): Καπίνο, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Σταφυλίδης, Φορτούνης (67' Τζιόλης), Μάνταλος (84' Ζέκα), Μήτρογλου (90'+2' Βέλλιος)

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Γιβραλτάρ 5-0 (4', 43' Ιμπίσεβιτς, 52' Βρσάγιεβιτς, 56' Βίσκα, 90'+3' Μπίτσακσιτς)

Κύπρος-Εσθονία 0-0

Βέλγιο-Ελλάδα 1-1 (90' Λουκάκου - 46' Μήτρογλου)

Η βαθμολογία
(Σε 5 αγώνες)


1. Βέλγιο 13 (22-2)

2. Ελλάδα 11 (10-3)

3. Βοσνία 10 (13-5)

4. Κύπρος 4 (3-8)

5. Εσθονία 4 (5-15)

6. Γιβραλτάρ 0 (2-22)