Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Επταήμερη παράταση για την παράδοση του έργου ζητά η Ολυμπία Οδός- Πάει για Απρίλιο ο άξονας Πάτρα - Κόρινθος;

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπια οδοςΠραγματογνώμονα τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά ορίζει το δημόσιο, προκειμένου να αποφανθεί για τις καιρικές συνθήκες του πρώτου 15νθημέρου Ιανουαρίου που σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό καθήλωσαν την πορεία εργασιών στην Κορίνθου-Πατρών. Η κοινοπραξία του αυτοκινητόδρομου επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας και έχει ζητήσει παράταση μιας εβδομάδας, καθώς υποστηρίζει ότι την περίοδο από 6 έως 12 Ιανουαρίου, η κακοκαιρία που έπληξε με σφοδρότητα την Βορειοανατολική Πελοπόννησο, οδήγησε σε επιβράδυνση εργασιών.
Για το λόγο η υπόθεση μεταφέρεται σε Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών.


Με βάση την συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και παραχωρησιούχου που υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, όπως και στους άλλους αυτοκινητόδρομους, έτσι και στην Ολυμπία Οδό, ο οδικός άξονας, σε ότι αφορά την λειτουργική κυκλοφορία του δρόμου, θα ολοκληρώνονταν (πλην τεσσάρων σημείων).
Η Ολυμπία Οδός είναι το πρώτο οδικό έργο που ζητά επισήμως από το υπουργείο Υποδομών, πίστωση χρόνου για την παράδοσή του.
Το δημόσιο, έχει αμφισβητήσει το αίτημα για παράταση λόγω ανωτέρω βίας, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τα τέλη ∆εκεµβρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές (δηλαδή ολόκληρο το φθινόπωρο και ο πρώτος µήνας του χειµώνα) και δεν δηµιουργήθηκε κανένα πρόβληµα στην εκτέλεση των εργασιών λόγω καιρού.
Παρ'όλα αυτά η πρόοδος του έργου δεν ήταν κατά την περίοδο αυτή σύµφωνη µε το χρονοδιάγραµµα «Στόχου» και οι καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί έως τα τέλη Νοεµβρίου 2016 από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό είναι σηµαντικές».
Ζήτησε μάλιστα από τον ΑΜ του έργου να διαπιστώσει εάν οι ημερομηνίες από Παρασκευή 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου που είναι αργίες, μπορούν να υπολογιστούν ως εργάσιμες μέρες. Ο ΑΜ απεφάνθη ότι "το χρονοδιάγραμμα βασίζεται σε ημερολογιακό πρόγραμμα 7 εργάσιμων ημερών και άρα από την άποψη του χρονικού προγραμματισμού, κάθε ημέρα είναι εργάσιμη. Συνεπώς, κατά τον Α.Μ., ο αριθμός των ημερών που επηρεάστηκαν από το Γεγονός Ανωτέρας Βίας, είναι επτά".
Το υπουργείο τονίζει πάντως ότι καμία παράταση δεν μπορεί να χορηγηθεί στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λειτουργική ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου στα τέλη Μαρτίου 2017, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην από 25-07-2016 συμφωνία.