Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Αναβολή για την Εκτελεστική του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου,

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η συζήτηση, τελικά, μπροστά στο αδιέξοδο των διαφωνιών για τα θέματα της είσπραξης των καθυστερούμενων εισφορών Δήμων, προηγούμενων ετών προς τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου, το προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής  του   Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, ανακοίνωσε… αναβολή.

Επί της ουσίας, η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Φορέα Διαχείρισης, στην Τρίπολη, ήταν περισσότερο ένα…μασάζ και μία…διερεύνηση προθέσεων, αφού, τυπικά δεν υπήρξε απαρτία ή εάν υπήρξε, αυτή ήταν οριακή.
Η πρόταση για την είσπραξη των καθυστερούμενων εισφορών-μελών του Φορέα, παλαιότερων ετών και η εισήγηση για την επιβολή εισφορών για το 2017 (ο προυπολογισμός του ΦΟ.Δ.Σ.Α. δηλαδή), ήταν τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η…άτυπη συζήτηση, έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα, το θέμα των οφειλών των Δήμων προς τον Φορέα, ενώ γνωστοποιήθηκε και η πρόθεση της πλειοψηφίας (υπήρξαν ενστάσεις από τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας) της Εκτελεστικής, να οριστεί, ως γενική εισφορά, ανά τόνο παραγόμενων απορριμμάτων, τα 2 ευρώ ανά Δήμο-μέτοχο, ώστε να μπορέσει ο Φορέας να καλύψει τα βασικά του λειτουργικά κόστη και τις πάσης φύσεως υπηρεσίες που αφορούν όλους τους Δήμους-μέλη του.
Τα θέματα θα επανέλθουν σύντομα σε νέα συνεδρίαση, αφού ο προυπολογισμός και η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα, είναι προαπαιτούμενα για να μπορέσει να υπάρξει και να λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης.
Σύμφωνα με την αρχική εισηγητική έκθεση, η εισφορά που θα βαρύνει τους Δήμου ήταν στο ύψος των 0,60 ευρώ ανά τόνο προβλεπόμενης ποσότητας παραγόμενων σκουπιδιών, ωστόσο, η συζήτηση ανέδειξε και την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη και για την ενδιάμεση/μεταβατική λύση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, κάτι που ανέβασε-στις εκτιμήσεις το ύψος της εισφοράς (το τελικό ύψος θα καθοριστεί μετά από επιστημονική μελέτη που θα γίνει).
Όσον αφορά το θέμα των καθυστερούμενων εισφορών των Δήμων προς τον Φορέα, σύμφωνα με την εισήγηση, ένας εφικτός τρόπος καταβολής αυτών, θα ήταν η απευθείας παρακράτηση των οφειλών, μέσω της ΔΕΗ και το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττει ο Δήμος ή μέσω της παρακράτησης απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (με απόφαση Υπουργού σε περίπτωση που τα ανταποδοτικά τέλη δεν επαρκούν για την εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών προς τον Φορέα).
ΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ