Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΛΟΓΟΔΟΤΩ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ». ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ BLOOMBERG


Τη δέσμευσή του ότι μόλις έρθει η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, θα προχωρήσει με τόλμη σε ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνει μείωση φόρων και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξέφρασε - μιλώντας στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg - ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.



Ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για μέτρα, μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία, είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα και
η υλοποίησή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά από την τωρινή Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Έχουμε επανειλημμένα κατηγορήσει την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και δεν της ανήκει η ιδιοκτησία τους. Από την άλλη, οι πιστωτές ζητούν την λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων, που φτάνουν μετά τη λήξη του προγράμματος και επηρεάζουν την περίοδο 2019 - 2021. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Αυτά τα μέτρα είναι το κόστος που, δυστυχώς, πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για την ανικανότητα της Κυβέρνησης. Εμείς συμβουλεύουμε καθημερινά την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις σε Κράτος και οικονομία και να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ελάχιστη πρόοδο».

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα συμβεί εάν τα Κόμματα του Ε.Λ.Κ. ζητήσουν να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία τα μέτρα που θα φέρει η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:  «Δεν μας έχει ζητηθεί ποτέ να στηρίξουμε αυτήν την Κυβέρνηση. Προσωπικά, λογοδοτώ μόνο στον ελληνικό λαό».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορικά κάθε σενάριο περί Grexit, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να ζήσει ξανά η Ελλάδα τους δραματικούς πρώτους έξι μήνες του 2015. Έχω ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι οφείλει να κλείσει το συντομότερο την αξιολόγηση. Σας θυμίζω, ότι αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο. Εάν είχε κλείσει πέρυσι, κανένας δεν θα ζητούσε τώρα επιπρόσθετα μέτρα. Η επιλογή της καθυστέρησης δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Ο κ. Τσίπρας μας έχει φέρει σε αυτό το χάλι. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι στο χέρι του να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Και θα υπονομεύσει σημαντικά την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να πιάσει το στόχο ανάπτυξης, που έχει τεθεί για το 2017».

«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «ως κεντροδεξιό κόμμα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο κέντρο του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ελπίζω ότι το 2017 θα είναι ο χρόνος που απωθήσουμε την άνοδο του λαϊκισμού. Και εάν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα το 2017, θα σημειωθεί η ήττα του λαϊκισμού. Στην πρώτη χώρα της Ευρώπης που εκλέχθηκε μια λαϊκίστικη Κυβέρνηση. Και αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε διαρκές το αίτημα για εκλογές και συμπλήρωσε: «Δεν συνδέουμε το αίτημα για εκλογές με την δεύτερη αξιολόγηση. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Για εμάς, αυτή είναι μια κακή Κυβέρνηση. Ακόμη και εάν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα σέρνεται. Και θα σέρνεται γιατί δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση για να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις. Έχουμε μια Κυβέρνηση που βρίσκεται σε μια πολύ περίεργη θέση. Πρέπει να υλοποιήσει ένα φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, στο οποίο δεν πιστεύει. Αυτή δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα εκμεταλλευτεί το χρόνο που της δίνεται για να γίνει καλύτερη. Νομίζω ότι έχουμε ήδη πετύχει να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα από εκείνη που συνήθως δίνουν τα κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Ξεφύγαμε από το λαϊκισμό. Είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν θα υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Σχεδιάζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Ένα εμπροσθοβαρές, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος. Θα αξιοποιήσουμε όλο το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τον πολιτικό μας λόγο πιο πειστικό». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, καθώς και στις στοχευμένες πολιτικές που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε «δεν είναι μια σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση. Είναι μια Κυβέρνηση που προέρχεται από την σκληρή Αριστερά. Είναι μια Κυβέρνηση που υλοποιεί ένα πρόγραμμα από ανάγκη. Όχι επειδή το πιστεύει. Και αυτό δεν επαρκεί, βεβαίως, προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα αναπτυχθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη. Εμείς είμαστε ένα Κεντροδεξιό, φιλελεύθερο Κόμμα, που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και έχει την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο κέντρο του πολιτικού λόγου. Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Όσο πιο σύντομα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Θα κάνουμε πολλά πράγματα διαφορετικά από την τωρινή Κυβέρνηση. Ένα πράγμα που θα κάνουμε σίγουρα αλλιώς είναι να διακόψουμε τους δεσμούς μας με το κομματικό Κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος χτίζοντας το δικό του κομματικό στρατό». 

Μιλώντας για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε: «Έχουμε τονίσει ότι υπάρχει περιθώριο για περικοπή δαπανών. Αλλά χρειαζόμαστε και λιγότερους φόρους. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Προσπαθούμε, επίσης, να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι απαιτούνται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Προσωπικά, εδώ και πολύ καιρό, προσπαθώ να πείσω για αυτό. Η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για πολλά χρόνια δεν είναι κάτι βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται λίγο ακόμη δημοσιονομικό χώρο. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και όχι για να  αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες. Θέλω ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό Δημόσιο. Και θέλω και μια ανταγωνιστική οικονομία, με λιγότερους φόρους που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Είναι ένα τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής από αυτό που εφαρμόζει η τωρινή Κυβέρνηση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός 4ου Μνημονίου, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: «Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στα μέσα Ιουνίου του 2018, χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να ξεφύγει από ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης. Χάνουμε χρόνο. Εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σήμερα η χώρα θα είχε ήδη πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση. Κάτι που είναι αναγκαίο και έχει καθυστερήσει επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση».

Για το μέλλον της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας: «Εάν κοίταγα τη μεσοπρόθεσμη προς μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας, νομίζω ότι θα ήμουν αισιόδοξος για την Ελλάδα. Παρά τις αστοχίες αυτής της Κυβέρνησης, όταν έρθει η πολιτική αλλαγή, μια νέα Κυβέρνηση θα αναλάβει και θα είναι πιο φιλική στις ξένες επενδύσεις. Οπότε μου αρέσει η μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζω ότι, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα έχουμε εξελίξεις αναφορικά με το χρέος και η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. Αλλά και πάλι, ο κ. Τσίπρας έχει ξοδέψει τόσο χρόνο να μιλάει για τη διαγραφή του χρέους που δεν έχει προχωρήσει στην κατάρτιση προτάσεων σχετικά με ουσιαστικές παρεμβάσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για το χρέος». 

Για τις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2017 σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε λογικές Κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες. Θέλω να βλέπω την μεγάλη εικόνα. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Και για αυτό το λόγο ακριβώς, επικεντρώνομαι τόσο πολύ στην ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι στο δικό μας έλεγχο. Εκεί, θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση. Και εκεί, δυστυχώς, είναι που έχει αποτύχει η τωρινή Κυβέρνηση».

Μιλώντας για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Η.Π.Α. ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι προς όφελος των Η.Π.Α. να μην αλλάξουν στάση στις θέσεις τους σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ. Οι θέσεις τους είναι σταθερές για πολλές δεκαετίες. Δεν εκτιμώ ότι θα δούμε αξιοπρόσεκτη αλλαγή σε αυτές τις θέσεις».