Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, θέλουν οι πολίτες; Έρευνα της Opinion Poll

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και υπέρ αλλαγών που θα αναβαθμίσουν τον αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο των δήμων τάσσονται οι δημότες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll, που διεξήχθη για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», που δημοσιεύεται στο www.efsyn.gr.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα ότι «βασική θέση της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει την απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε δήμους και περιφέρειες, θέση με την οποία διαφωνεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων γιατί θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος “να διαλυθούν οι δήμοι” , εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να θεσπιστεί ή όχι», το 50,18% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της θέσπισης της απλής αναλογικής, το 32,67% κατά και το 17,15% “δεν γνωρίζω”.

Επίσης το 60,05% προτιμά την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, με όποιο ποσοστό και εάν συγκεντρώνει, ενώ το 27,76% επιλέγει την εκλογή δημάρχου, σε δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Σε ότι αφορά στη διάρκεια της θητείας , το 53,81% των ερωτηθέντων ζητά επιστροφή στην τετραετή θητεία, κάτι που προτείνεται και από την επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του «Καλλικράτη», ενώ υπέρ της διατήρησης της πενταετούς θητείας τάσσεται το 38,73%.

Όλα τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο κεντρικό αίτημα να υπάρξουν αλλαγές που θα ισχυροποιήσουν τους δήμους. Ειδικότερα το 73,56% ζητά νέο πλαίσιο λειτουργίας ώστε να διαδραματίσουν οι δήμοι αυξημένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση και για αυτό το 80,79% πιστεύει ότι κάθε δήμος πρέπει να επεξεργαστεί και να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κάθε περιοχή. Το 54,9% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα αν ενισχυθεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, με φορολογική αποκέντρωση και απόδοση σε αυτούς του ΕΝΦΙΑ, αν και το47,65% θεωρεί ότι δεν διαθέτουν οι δήμοι τους κατάλληλους εισπρακτικούς μηχανισμού, Το συντριπτικό 70,78% τάσσεται υπέρ της αναπτυξιακής δυνατότητας των δήμων με μέτρα όπως πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος κ..α, ενώ το 58,22% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα οι δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη και τη διοίκηση του συνόλου του τοπικού κράτους, αντί να υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Επίσης το 66,08% ζητάει να περάσουν και άλλες αρμοδιότητες στους δήμους, όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ. με προϋποθέσεις την ανακατανομή πόρων και τη διασφάλιση του κατάλληλου προσωπικού, ενώ το 74,46% θεωρεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των δήμων στο πλαίσιο μιας νέας διοικητικής οργάνωσης του κράτους.

Όσον αφορά το χωροταξικό, έξι χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» το 59% κρίνει αρνητικά τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων (αρνητικά 39,6%, μάλλον αρνητικά 19,41%), τη στιγμή που το 61,25% ζητά αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων σε ένα νέο νόμο.

Αναλυτικά η Έρευνα της Opinion Poll

Ταυτότητα έρευνας 

Εταιρεία: Opinion Poll
Μεθοδολογία: Τηλεφωνική Έρευνα C.A.T.I.
Μέγεθος Δείγματος: 1.002 νοικοκυριά
Εξεταζόμενος πληθυσμός: Ηλικίας 18 και άνω με δικαίωμα ψήφου
Περιοχή: Πανελλαδική Κάλυψη
Χρονικό Διάστημα: 27, 28, 29 Μαρτίου
Μέθοδος Δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη Συστηματική από Καταλόγους ΟΤΕ με αναλογική εκπροσώπηση Περιοχών
Διεξαγωγή: Στις εγκαταστάσεις της Opinion Poll
Μηχανογραφική Επεξεργασία: Opinion Poll

localit.gr