Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην 15η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου: Ιδιαίτερη σημασία αποκτά στη σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και συνοχής.

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 7 Απριλίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά στη σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και συνοχής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας στην 15η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών από τις 8 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία) της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε με έμφαση ότι οι μείζονες προκλήσεις, πρώτον, του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και, δεύτερον, της υπό εξέλιξη συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, αποτελούν τα μεγαλύτερα διακυβεύματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως συγκεκριμένα είπε: «Κι αυτό διότι το προσφυγικό ζήτημα έχει αναδειχθεί εκ των πραγμάτων σε μία από τις μείζονες προκλήσεις και σε ένα από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα και διακυβεύματα για την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης του θέματος, τη βάση των αξιών της Ευρώπης. Αλλά και γιατί ,επιπλέον, το 2017
είναι ο χρόνος όπου γίνεται η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτή δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, μια συζήτηση εκθέσεων ιδεών, όπως κάποιες εξ αυτών μέχρι τώρα έχουν διαμορφωθεί, αλλά στη βάση και στη διακήρυξη της Ρώμης έχει ξεκινήσει μία ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την ίδια την οντότητα και το μέλλον της ΕΕ. Άρα, οι περιφερειακές συγκροτήσεις και συνεργασίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις, λαούς και περιφερειακά όργανα είναι αυτές που δίνουν ένα βάθος και μια επικοινωνία μεταξύ των λαών και είναι πάρα πολύ σημαντικές για να σφραγίσουν μέσα στο 2017 ένα μέλλον σαν αυτό που όλοι θα ονειρευόμασταν».
Τις εργασίες της Διάσκεψης διηύθυνε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος καλωσορίζοντας τις αντιπροσωπείες επεσήμανε ότι «σε μία περίοδο ακραίας αβεβαιότητας σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μετά το Brexit και την προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ, η πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου συνιστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα Περιφερειακής συνεργασίας, ακριβώς γιατί εστιάζει στα στοιχεία που ενώνουν και όχι στα στοιχεία που χωρίζουν τους λαούς μας». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και επεσήμανε ότι η Προεδρία της πρωτοβουλίας είναι συντονισμένη και συνδεδεμένη με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για τα δυνάμει υποψηφία κράτη.
Στις εργασίες της Διάσκεψης, περιλαμβάνονταν δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορούσε στην ανάγκη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζεται με τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες, αυτό που συνοπτικά αποκαλείται ως «Θαλάσσια Οικονομία». Βασικοί εισηγητές ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε τη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου και τη βασική εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Γάκης, ενώ ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της πρωτοβουλίας Αδριατική και Ιονίου, πρέσβης Φάμπιο Πιλιαπόκο.
Ο κ. Δ. Γάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι χώρες τη διεύρυνση των διασυνοριακών  συνεργασιών των περιφερειών, θα καθορίσει το αναπτυξιακό μέλλον των χωρών στις επόμενες δεκαετίες, και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της σημασίας του στρατηγικού σχεδιασμού τόσο στην ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων όσο και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και παρακολουθείται η υλοποίηση τους. Κάλεσε μάλιστα τους συμμετέχοντες να συμβάλουν στη μετατροπή της πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου σε ένα αναβαθμισμένο φόρουμ διαλόγου για την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτό από τη Διάσκεψη, τη διοργάνωση διακοινοβουλευτικών συνεδριάσεων των επιτροπών περιφερειών των κρατών- μελών της πρωτοβουλίας.
Από την πλευρά του, τόσο ο πρέσβης Φ. Πιλιαπόκο όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές επεσήμαναν την καθοριστική συμβολή της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου στο αναπτυξιακό μέλλον των λαών της περιοχής και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς.
Τις εργασίες της Διάσκεψης παρακολούθησαν επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερώπη Τζούφη, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, και Πρεβέζης, Κώστας Μπάρκας. Επίσης, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπένγκας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Τέλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης , ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης πραγματοποίησε και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ιβάν Μπραβόβιτς.
http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=4bb52331-ba3c-41f8-aaf4-a74e0136e0f1