Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Όλα όσα -δεν- είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1- ΜΕΤΡΑ, ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ... ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ...

Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός, σεβαστό Σόιμπλε, έξοδο στις αγορές και νοήματα και ειρωνείες είχε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Απ όλα δηλαδή αλλά χωρίς απαντήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε σε καμμία από τις ερωτήσεις που του έκανε ο δημοσιογράφος αναφορικά με τις δεκάδες προεκλογικές του δεσμεύσεις που δεν έχει υλοποιήσει στα δύο χρόνια που είναι πρωθυπουργός.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον μειώσει κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό και απάντησε με νέα ερώτηση-υπεκφυγή «γιατί
δεν το έκανε ο κ. Μητσοτάκης όσο ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση; Γιατί δεν το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς»;
Αρκέστηκε μόνο στο να παραδεχθεί πως δεν ήταν ο μόνος που έγινε πρωθυπουργός έχοντας αυταπάτες.
Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε σημειώνοντας:

 
«Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση). Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;’.
»Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», είπε ακόμη.
Σχολιάζοντας την δήλωση του Στ. Θεοδωράκη ότι καθυστερήσεις κάνει κανείς όταν πρόκειται να βάλει γκολ, ο Αλέξης Τσίπας απάντησε: «Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».
Σχετικά με την δήλωσή του ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κράτησα αυτή την δήλωση και τη σθεναρή στάση όταν δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν με πίεζαν. Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, όντως, κάποια κερδίσαμε όμως. τα αντίμετρα π.χ. Επίσης καταφέραμε μέσα από πολιτικοποίηση της διαδικασίας και συμμαχίες στην Ευρώπη να απομονώσουμε το ΔΝΤ».
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «είπα πράγματι ότι δεν θα δεχθούμε μέτρα πέραν της συμφωνίας. Τα μέτρα που αφορούν την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, αφορά και το χρέος».
Όπως πρόσθεσε «μας ζητούσαν επιπλέον 2% μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φτάσαμε σε εξ επίτηδες – λέω εγώ – δυσμενείς προβλέψεις και σε κόντρα μεταξύ των δύο. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Για να πούμε δεν δεχόμαστε τίποτε από τα δύο και θα έβγαινε το Ταμείο και ο κ. Σόιμπλε και θα έλεγαν ότι «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη πως «δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Είναι 2% του ΑΕΠ, % το 2019 και 1% το 2020 ακριβώς όσα μέτρα μας επιβάλλουν. Είναι κοινωνικά μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν (φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ΕΦΚΑ κλπ και επιδοματικά, όπως ενοικίου, πρώτο και δεύτερου παιδιού, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κλπ)».
Τόνισε δε πως και οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος κλπ συζητούν μέτρα «εφόσον είναι εντός του στόχου, αυτονόητο είναι αυτό». Επανέλαβε ότι «πρέπει να βγούμε από τα Μνημόνια, δεν αντέχει άλλο η χώρα 8ο, 9ο έτος επιτροπείας» και σημείωσε ότι τα μέτρα έχουν ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».
Αναφερόμενος ειδικά στον κ. Σόιμπλε, είπε ότι πρόκειται για «σεβαστό και σοβαρό πολιτικό ‘αντίπαλο’», όμως «δεν παίζει μόνος» του, καθώς ανήκει σε μία κυβέρνηση συμμαχίας.
Χαρακτήρισε αντίθετα «ανοιχτόμυαλη» την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Γερμανία θα σταματήσει να κάνει «λάθη» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ερώτηση για το αν μετάνιωσε για το «Go back Madame Merkel» που είχε πει, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή, αυστηρή, δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Πολιτικά ήταν απολύτως σωστό το σύνθημα. Αλλά επειδή με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, πρέπει να σας πω ότι όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο και μιλάς μαζί του, είναι διαφορετικό από την εικόνα».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα πως τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν θα βοηθήσουν τους πιο αδύναμους πολίτες.
Με αφορμή ερώτηση για την υπερφορολόγηση, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για τρομοκράτηση του λαού με όπλο τον δημοσιονομικό κόφτη.
«Ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί» σημείωσε σχετικά και τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα άνω του 3,5% από το 2016, ενώ κάτι τέτοιο προβλεπόταν να συμβεί το 2018.
Τηλεθεατής έθεσε μέσω του Νίκου Χατζηνικολάου, ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις γερμανικές αποζημιώσεις κατηγορώντας τον πως τις έχει «ξεχάσει». «Δεν τις έχουμε ξεχάσει. Η Βουλή έκανε επιτροπή που έβαλε δημόσια το θέμα, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του και στον καιρό του. Να στέκεται η χώρα στα πόδια της για να διεκδικήσει», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα» και υπογράμμισε ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».«Εάν κάποιος ήταν στη θέση μου τι απόφαση θα έπαιρνε;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Πιστεύει ο συνταξιούχος φίλος μας ότι εάν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο; Και ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε τόσα και άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».