Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Οριακό προβάδισμα του «ναι» στο δημοψήφισμα στην Τουρκία Πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/04/erdogan-1000-1.jpg

Τελικό αποτέλεσμα 48,92% ΟΧΙ και 51,08% ΝΑΙ. Ο Ερντογάν παίρνει αυτό που ήθελε και γίνεται Σουλτάνος, ωστόσο, όλα δείχνουν πως είναι ο μεγάλος χαμένος! Το αποτέλεσμα είναι οριακό και αποδεικνύει ότι η Τουρκία είναι πιο διχασμένη από ποτέ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το δημοψήφισμα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι» σε εθνικό επίπεδο.
Το «όχι» προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή» καταδεικνύουν ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.

"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.
Για «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» κάνει λόγο το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), (το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης), καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος.
Από την άλλη, Τούρκος δημοσιογράφος στο Twitter καταγγέλλει ότι σε εκλογικό τμήμα καταμετρήθηκαν 400 ψηφοδέλτια ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν 360, από τους οποίους ψήφισαν οι 240.