Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Αλλαγή του Καλλικράτη θέλει η ΚΕΔΕ. Έκτακτη γενική συνέλευση


Με κεντρικό θέμα την αλλαγή του Καλλικράτη και κύριο αίτημα να παρουσιάσει η κυβέρνηση την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,. 

Παραλληλα πραγματοποείται πορεία διαμαρτυρίας των συνέδρων προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καταθέσουν στην πολιτική ηγεσία το αίτημά τους και την αντίθεσή τους στην προώθηση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων.

Μιλώντας στις εργασίες της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επανέλαβε τα αίτημα της Αυτοδιοίκησης να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση και να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της, ενώ την εγκάλεσε γιατί

αποφασίζει για όλα όσα αφορούν την Αυτοδιοίκηση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της και γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια , με τον «δήθεν διάλογο που κάνει», δεν έχει καταφέρει να καταθέσει την πρότασή της.

Δεν μπορεί, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει με αυτήν την αδράνεια και τόνισε ότι υπάρχει λόγος που είναι «στα κάγκελα» οι δήμοι διότι καταρρέει η χώρα και η ίδια η Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πατούλης ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και των πόρων στους δήμους, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει άγνωστο από πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να γίνει πράξη η όποια μεταρρύθμιση.

Η ΚΕΔΕ, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης απαιτεί την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η φορολογική αποκέντρωση, η άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων και θεσμοθετημένων πόρων προηγούμενων ετών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους μέσω ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ ύψους δυο δις ευρώ. Επίσης ζητά τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την θέσπιση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών αρχών ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμία αλλαγή και πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των δήμων.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι πίσω από την πρόταση για εφαρμογή της απλής αναλογικής υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

«Θέλουν αναχώματα σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική εξασφαλίζει εκπροσώπηση όχι όμως κυβερνησιμότητα. Και τα δύο διασφαλίζει το ισχύον σύστημα». Ο κ Καμίνης υπογράμμισε ότι «όσο δεν προτείνεται από πλευράς κυβέρνησης ένα συνεκτικό σχέδιο που να προβλέπει πόρους, αρμοδιότητες» και το οποίο να συμβάλλει «σε ενηλικίωση, σε ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει από εμάς κανένα περιθώριο υποχώρησης. Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τη διάλυση των δήμων».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κ. Αγοραστός που διαδέχθηκε στο βήμα τον κ Καμίνη, υπογράμμισε ότι «η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, η βασική σταθερά». Επισήμανε ότι μετά από επτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά τόνισε «η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα την κεντρική της πολιτική κατεύθυνση γι’ αυτές». Το κείμενο της επιτροπής διαλόγου του υπουργείου Εσωτερικών, είπε «είναι ατάκτως ειρημένες προτάσεις χωρίς καμία θεσμική καινοτομία, χωρίς καμία αναφορά στα οικονομικά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Επίσης, εξέφρασε το φόβο «μην τυχόν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στα θερινά της τμήματα και ψηφιστεί με εξπρές διαδικασίες».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης, τόνισε ότι απέχει πάρα πολύ η κυβερνητική αντίληψη από το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας απέναντι σ΄ αυτήν την αντίληψη, για να προχωρήσει η αποκέντρωση της εξουσίας και να επιστρέψει το χαμόγελο στον κόσμο που του λείπει το τελευταίο διάστημα συστηματικά.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γ. Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ούτε αντικυβερνητική, ούτε αντικομματική.

«Οι μετωπικές συγκρούσεις δεν βοηθούν κανέναν, δεν θα ρίξουμε καμία κυβέρνηση, ούτε θα στηρίξουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση, τους δήμους μας θα στηρίξουμε και για αυτό εκλεχτήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μπίρμπας κατηγόρησε την ηγεσία της ΚΕΔΕ γιατί επιδίδεται σε fast truck διαδικασίες, ενώ έχει αναγάγει ως εχθρούς της Αυτοδιοίκησης την απλή αναλογική και τον υπουργό Εσωτερικών. Την εγκάλεσε δε γιατί δεν έχει καμία θέση, ούτε έχει γίνει κάποια συζήτηση επί των πορισμάτων της Επιτροπής του υπουργείου, στην οποία όπως είπε η ΚΕΔΕ συμμετείχε ως απλός παρατηρητής. Επεσήμανε δε ότι αρκετές από τις προτάσεις που περιέχονται στο πορίσματα είναι πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, και ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση στην ΚΕΔΕ ούτε καν για το αρχικό πολιτικό πλαίσιο που είχε καταθέσει το ΥΠΕΣ.

Ο Ν. Σακούτης τόνισε ότι η βασική αιτία αυτών που βιώνει η Αυτοδιοίκηση είναι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, αναφέροντας ότι όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει φτάσει τα 13 δις ευρώ. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση χωρίς ανατροπή αυτών των πολιτικών που την οδήγησαν εδώ που είναι σήμερα και τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής.

Η Ελ. Παντελάκη τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν ο λαός βρει τα αίτια και τους υπεύθυνους που τον οδήγησαν εδώ. Κατηγόρησε την ηγεσία της ΚΕΔΕ γιατί έχει συμμετοχή σ΄αυτήν την πολιτική και δεν αντιστέκεται στην εφαρμογή της, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής.

localit.gr