Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στηρίζουν Μακρόν και η Λεπέν...χάρηκε και επικαλέστηκε τον… Ντε Γκολ

Νέα αποτελέσματα Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων: Λε Πεν 23,6% Μακρόν 22,8% Φιγιόν 19,7% Μελανσόν 18,5%
Συντηρητικοί και σοσιαλιστές γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».
Η αποχή δεν είναι επιλογή δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν και κάλεσε τους οπαδούς του όχι μόνο να ψηφίσουν αλλά να ψηφίσουν και τον Εμανουέλ Μακρόν!
 Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σήμερα. Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι, εάν στον β' γύρο περνούσε ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, θα ψήφιζε τον κεντρώο υποψήφιο
Η Μαρίν Λεπέν δυσκολεύτηκε να κρύψει την ικανοποίησή της για την ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή που χαράχτηκε ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό τη διευκολύνουν στο να απευθυνθεί στην αντισυστημική Γαλλία.
Η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να ορίσει μια ξενοφοβική ατζέντα για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου της 7ης Μαϊου, ενώ δεν δίστασε να επικαλεστεί ακόμη και τον “πατέρα” της μεταπολεμικής Γαλλίας, τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκολ.
 Με ταπεινότητα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο προεδρικό Μέγαρο έχει γίνει. Έχω μεγάλη ευθύνη για την ενότητα και την ασφάλεια και την ανεξάρτησία του γαλλικού έθνους. Μιλάμε για πράξη γενναιότητας. Το σύστημα με όλα τα μέσα προσπάθησε να έχει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία. Επιτέλους θα έχουμε τη δική μας φωνή. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η παγκοσμιοποίηση. Είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία των εθνικών συνόρων, έχετε επιλογή να αλλάξετε τα πάντα. Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες. Είμαι η υποψήφια του λαού. καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπεραπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζητω η Γαλλία.
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.
Για «νίκη για πατριώτες» έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.