Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η Μασσαλιώτιδα αλλάζει στίχους (;) …


Η τελευταία εβδομάδα πριν από το πρώτο ραντεβού με την… ανατριχίλα. Η Γαλλία πορεύεται στις κάλπες των προεδρικών εκλογών, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο και ρευστό σκηνικό, με τις δημοσκοπήσεις να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία για την ενδεχόμενη αδυναμία τους να διαβάσουν σωστά τις πραγματικές διαθέσεις της κοινωνίας.

Ένα συγκλονιστικά μεγάλο ποσοστό, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40%, εμφανίζεται αναποφάσιστο για την επιλογή του. Και είναι αυτή ακριβώς η συμπαγής μάζα ψηφοφόρων, που έχουν κουραστεί από την ελίτ και την κανονικότητα του συστήματος, που προκαλούν ταχυπαλμίες διαρκείας στη σύγχρονη Ευρώπη, καθώς όλοι υποψιάζονται… το ίδιο. Ότι αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία δεν έχει απορρίψει την προοπτική να ψηφίσει τη Μαρίν Λεπέν.
Η προϊστορία του Brexit και της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, θα μας οδηγούσε στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι γαλλικές εκλογές έχουν ήδη κριθεί, σε πείσμα των δημοσκοπικών ευρημάτων. Και έχουν κριθεί υπέρ της Μαρίν Λεπέν.
Μόνο που η γαλλική κοινωνία είναι πολύ πιο σοβαρή από τη βρετανική και την αμερικανική. Και δείχνει να το.. παλεύει ακόμη μέσα της, σε έναν διαρκή διάλογο με τη συνείδησή της.
Η μάχη προβλέπεται συναρπαστική και μακρά. Στην περίπτωση ωστόσο που η δραματική υποψία γίνει πράξη, ετοιμαστείτε για αλλαγή των… στίχων της Μασσαλιώτιδας. Του πιο επαναστατικού εθνικού ύμνου στον πλανήτη.
Αν και, σε μια εκλογή της Μαρίν Λεπέν, αυτός θα είναι ο μικρότερος προβληματισμός της σύγχρονης Ευρώπης, αν όχι ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Κατιάνα Ναυπλιώτου / ysterografa.gr