Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη της Μπρατισλάβας

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 24 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με κεντρικούς ομιλητές την Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ολλανδίας κ. Ankie Broekers-Knol, την Πρόεδρο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Malu Dreyer και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιρλανδίας κ. Sean O Fearghail άρχισε η συζήτηση γύρω από τη δεύτερη θεματική ενότητα της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, που αφορά την ανάγκη μεγαλύτερης επικοινωνίας των κοινοβουλίων με την κοινωνία.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης
αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς, όπως και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία χρονολογείται, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «από τότε που η οικονομική κρίση άρχισε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων, με κύρια γνωρίσματα την απώλεια θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των  εισοδημάτων, που οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού –περίπου το 30%– σε επίπεδα διαβίωσης κάτω του ορίου της φτώχειας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου από τη Βουλή των Ελλήνων, το αρνητικό κλίμα δεν μπορεί να μεταστραφεί εύκολα, αφού –όπως είπε χαρακτηριστικά– «υποχρεωνόμαστε να νομοθετήσουμε μνημόνια με τους εταίρους-δανειστές χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο, με διαδικασίες ‘‘υπερεπείγουσες”.»
Ο κ. Βούτσης επισήμανε τέλος ότι το φαινόμενο αυτό δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα καταλήγοντας: «Είναι χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα της μετεκλογικής ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από  τις ευρωεκλογές του 2014, όπως επίσης σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ευρωβαρόμετρου, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της  έχει επιδεινωθεί έτι περαιτέρω. Εντέλει μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι  οι πολίτες κρίνουν τους θεσμούς –ευρωπαϊκούς, εθνικούς ή και τοπικούς– από την παραγωγή  απτών αποτελεσμάτων που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και όχι μόνο ούτε κυρίως από τις προθέσεις ή τα προγράμματά τους».
Μετά το πέρας της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του και οικοδεσπότη της Διάσκεψης, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας, κ. Andrej Danko.

Παρέμβαση Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση στη συζήτηση με θέμα : «Μεταφέροντας την κοινοβουλευτική ατζέντα πιο κοντά στους πολίτες στη σύγχρονη εποχή – καλές πρακτικές».
 Η Βουλή των Ελλήνων ανέκαθεν στήριζε και στηρίζει την προσπάθεια προβολής του κοινοβουλευτικού έργου, προκειμένου να προωθήσει τις αξίες της δημοκρατίας, να ενισχύσει τη συνείδηση του ενεργού πολίτη και να παράσχει αντικειμενική ενημέρωση γύρω από τα πολιτικά δρώμενα. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τη διαδικτυακή της πύλη, τον τηλεοπτικό της σταθμό, τη Βουλή των Εφήβων, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και μια σειρά άλλων δράσεων – όπως εκθέσεις και διαλ έξεις - και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές που διοργανώνει το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της Βουλής των Ελλήνων . 
Επίσης εξελίσσονται προγράμματα εκδόσεων και χορηγιών. Ακόμα είναι τεράστια η επισκεψιμότητα της Βουλής καθημερινά με ξεναγήσεις πολιτών και μαθητών. 
Επιπλέον , πέρυσι ψηφίσαμε με συ ντριπτική πλειοψηφία έναν κώδικα δεο ντολογίας, ακριβώς για να ενισχύσουμε την κοινοβουλευτική διαφάνεια και λογοδοσία και να αποτρέψουμε φαινόμενα διαφθοράς ή άλλες ακραίες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το βουλευτικό λειτούργημα, όπως η ρητορική μίσου ς και ξενοφοβίας. 
Ωστόσο, παρά τις π ροσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τη Βουλή όσο και από μεμονωμένα κόμματα, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς, όσο και απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει διαρραγεί . 
Κι αυτό χρονολογείται από τότε που η οικονομική κρίση άρχισε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων, με κύρια γνωρίσματα την απώλεια θέσεων εργασίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων, που οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού – περίπου τ ο 30% - σε επίπεδα διαβίωσης κάτω του ορίου της φτώχειας. Σημειώνω την εφαρμογή του διαλόγου διαβούλευσης με δεκάδες κοινωνικούς φορείς στις νομοθετικές επιτροπές που ετοιμάζουν τα νομοσχέδια για την Ολομέλεια. Αλλά οι πρακτικές αυτές δεν αμβλύνουν την αμφι σβήτηση προς την Βο υλή όταν υποχρεωνόμαστε π.χ να νομοθετήσουμε «μνημόνια» με τους εταίρους - δανειστές χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο με διαδικασίες « υπερ επείγουσες». 
Το φαινόμενο αυτό δε ν συναντάται μόνο στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικά τα συμ περάσματα της μετεκλογικής α νάλυσ ης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , ύστερα από τις ευρωεκλογές του 2014 , όπως επίσης σ ύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ευρωβαρόμετρου, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στ ην Ε.Ε. και τους θεσμούς της έχει επιδεινωθεί έτι π εραιτέρω . 
Εντέλει μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι πολίτες κρίνουν τους θεσμούς ευρωπαϊκούς, εθνικούς ή και τοπικούς από την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων, που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και όχι μόνο ούτε κυρίως από τις προθέσεις ή τα προγράμματά τους