Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ – Εικόνες αποκάλυψης στη Συρία [vid]

Επίδειξη ισχύος – Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ – Εικόνες αποκάλυψης στη Συρία [vid]
Είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ “πάτησε το κουμπί” εξαπολύοντας μια κόλαση φωτιάς εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Από μακρυά, από τη Μεσόγειο, ανοιχτά της Συρίας και από απόσταση ασφαλείας τα αμερικανικά καταδρομικά έριξαν τον έναν πίσω από τον άλλο 59 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον την αεροπορικής βάσης Αλ Σααϊρατ απ' όπου απογειώθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αμερικανών τα αεροσκάφη που έπληξαν με χημικά τους άμαχους σκορπώντας τον όλεθρο.

Το μαζικό χτύπημα των Αμερικανών με τόσους πολλούς πυραύλους εναντίον ενός και μόνο στόχου δείχνει ότι είχαν πρόθεση να εξαφανίσουν από το χάρτη τη βάση, στέλνοντας μήνυμα στο καθεστώς, αλλά και προς την πλευρά της Ρωσίας...
Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας που φαίνεται ότι δεν είχε ιδέα για το πλήγμα και μάλιστα στις πρώτες ανακοινώσεις κάνει λόγο για πράξη επιθετικότητας κατά ενός κυρίαρχου κράτους.
Το χτύπημα χαρακτηρίστηκε προληπτικό, ώστε να μην γίνει εκ νέου χρήση χημικών.
Όλα δείχνουν ότι το “παιχνίδι” στη Συρία αλλάζει. Ο Τραμπ φαίνεται πως έδωσε εντολή για άμεση εμπλοκή...


  Οι Αμερικανοί έπληξαν κυρίως την αεροπορική βάση του Σαγιάντ, κοντά στη Χομς. 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα το Λονδίνο, η βάση καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ φαίνεται ότι έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες. Η Δαμασκός από την πλευρά της κάνει λόγο για έξι νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές.

 Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι επλήγη η βάση από την οποία έγινε η επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να βρουν μαρτυρικό θάνατο δεκάδες άμαχοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τα «πολιτισμένα έθνη» να εργαστούν από κοινού για να μπει τέλος στη σύρραξη της Συρίας.

Ο Τραμπ επέρριψε για μια ακόμα φορά την ευθύνη για την επίθεση με χημικά στον Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε δικτάτορα.

«Ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά κατά αθώων πολιτών. Ακόμα και βρέφη δολοφονήθηκαν από την επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

» Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τραμπ.


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απότομη αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2014 -τότε που οι Αμερικανοί συμμετείχαν στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους- που στρέφονται ευθέως κατά της Δαμασκού.

Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, η συζήτηση για την επόμενη μέρα στη Συρία χωρίς τον Άσαντ ουσιαστικά πάγωσε. Άλλωστε, δεν είναι μόνο η Ρωσία που εκφράζει στήριξη στον νυν πρόεδρο της ρημαγμένης χώρας, αφού σε και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζονται αμφιβολίες για το ποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία.

Ο ίδιος ο Άσαντ σε πρόσφατη συνέντευξή του έσπευσε να «υπενθυμίσει» προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αν ο ίδιος βγει από το κάδρο, η χώρα θα σβήσει από τον χάρτη. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική του εκτίμηση.

Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε απότομα μετά το χτύπημα με τα χημικά. Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθάρισαν ότι «κάτι πρέπει να γίνει» για να μπει τέλος στη δράση του Άσαντ.

Ο Ρεξ Τίλερσον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η επόμενη μέρα στη Συρία δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον Άσαντ.

Για την επίθεση είχε συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο, η Ρωσία μπλόκαρε το ψήφισμα με το οποίο καταδικαζόταν ο Άσαντ. Η Βολιβία ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.