Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ , τα κατάφερε μετά από πολλά χρόνια , 2 - 1 την ΑΕΚ

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 
Για 5η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, καθώς στον τελικό που διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό στάδιο και σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια πριν την έναρξη, νίκησε 2-1 την ΑΕΚ.αι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ νικά την ΑΕΚ σε έναν τελικό. Ο Μπίσεσβαρ αναδείχθηκε MVP του τελικού.
Ο τροπαιούχος ΠΑΟΚ ήταν πιο αποφασιστικός και στις λεπτομέρειες πιο δυνατός,
αφού πέτυχε τα δυο γκολ της νίκης του απέναντι σε μια αξιόμαχη ΑΕΚ, που αγωνίστηκε ώστε να κερδίσει το έπαθλο για δεύτερη σερί σεζόν, αλλά δεν το πέτυχε. Ο τελικός είχε καλή αγωνιστική εικόνα μέσα στο γήπεδο, αν και αμαυρώθηκε από τα θλιβερά γεγονότα που προηγήθηκαν και άφησαν τις αρνητικές εντυπώσεις στο κοινό εντός και εκτός σταδίου. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε στο 24′ με τον Μπίσεβαρ, η Ένωση ισοφάρισε στο 26′ με τον Χριστοδουλόπουλο και ο Ενρίκε στο 81′ έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο. 

Η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και στο 6′ πλησίασε με αξιώσεις την εστία του Γλύκου, αλλά στην τελική που έκανε ο Χριστοδουλόπουλος έστειλε από θέση οφ-σάϊντ την μπάλα στα δίχτυα. H πρώτη αξιόλογη επιθετική προσπάθεια του ΠΑΟΚ καταγράφεται στο 13′, όταν κεφαλιά του Σάκχοφ σε σέντρα του Τσίμιροτ, εξουδετερώθηκε από τον Ανέστη. Ως εκείνο το σημείο οι δυο ομάδες έπαιζαν αναγνωριστικό ποδόσφαιρο με ελέχιστες επιθέσεις αλλά πολύ δυνατά μαρκαρίσματα στο κέντρο του γηπέδου.
O ΠΑΟΚ ανέλαβε πρωτοβουλίες και έγινε επιθετικότερος με τους Μπίσεσβαρ και Πρίγιοβιτς και στο 24′ άνοιξε το σκορ. Η μπάλα από τον Κάμπος έφτασε σε ιδανική θέση βολής για τον Ολλανδό και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ δεν αστόχησε και με βολέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Ενωσης για το 1-0.
Το γκολ αυτό όμως δεν έμελε να διατηρηθεί για πολύ. Δυο λεπτά αργότερα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, σε μια γρήγορη αντεπίθεση σούταρε δυνατά από καλή θέση, ο Γλύκος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα και αυτή κατέληξε στα δίχτυα του για να γίνει έτσι το 1-1.
Το γκολ αυτό έδωσε στην ΑΕΚ αυτοπεποίθηση. Πήρε την υπεροχή στην μεσαία γραμμή και έγινε πιο παραγωγική. Ετσι στο 32′ μια δυνατή βολίδα του Χριστοδουλόπουλου πέρασε μόλις άουτ, δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Γλύκου. Η ΑΕΚ συνεχιζοντας την επιθετική της πρωτοβουλία είχε στο 36′ μια δυνατή κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι ελάχιστα άουτ.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βρει διαδρόμους και στο 38′ είχε ευκαιρία με τον Μπίσεσβαρ να μπαίνει στην περιοχή του Ανέστη, αλλά το τελικό σουτ έφυγε ελάχιστα άουτ.
Με το ξεκίνημα της επανάληψης η ΑΕΚ μπήκε με ενθουσιασμό και στο 46′ δυνατό σουτ του Πατίτο πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ξαναπάρει τον έλεγχο, που έχασε από το ανέλπιστο της ισοφάρισης στο πρώτο ημίχρονο. Οι αμυντικοί του επιτηρούσαν στενά τον Αραούχο, αλλά επιθετικά δεν έφτανε ως το τέλος των προσπαθειών του, αφού και το μεγάλο «όπλο» των Θεσσαλονικέων, ο Πρίγιοβιτς, ήταν σωστά μαρκαρισμένος και παρά τις κεφαλιές που κέρδιζε δεν μπορούσε να βρει λύσεις.
Στο 61′ νέο μακρινό σουτ του Γιόχανσεν έφυγε άουτ και στην αντεπίθεση του ΠΑΟΚ ίδια τύχη είχε κι ένα επίσης μακρινό σουτ του Τσίμιροτ. Στο 66′ η γρήγορη αντεπίθεση του ΠΑΟΚ με τους Λέοβατς και Τσίμιροτ έφερε αναστάτωση στα καρέ της ΑΕΚ, αλλά ο Βάνιες με προβολή έκοψε σε κόρνερ.
Ο ΠΑΟΚ επέμενε επιθετικά και στο 81′ έφτασε στο δεύτερο γκολ. Ο Λέοβατς σέντραρε στην περιοχή της ΑΕΚ και ο Πέδρο Ενρίκε με ωραία κεφαλιά νίκησε τον Ανέστη γράφοντας το 2-1 μέσα σε αποθέωση. Οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν για οφ-σάϊντ του σκόρερ, αλλά βοηθός και διαιτητής έδειξαν να ελέγχουν την φάση. Στο 4ο των καθυστερήσεων ο Πρίγιοβιτς σούταρε δυνατά για να μπλοκάρει ο Ανέστης, χωρίς άλλη φάση ως το τελος και με θριαμβευτή τον ΠΑΟΚ στο τέλος της σπουδαίας αναμέτρησης

ΠΑΟΚ (Ίλια Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Τσίμιροτ (86′ Μαλεζάς), Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Τζάλμα Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες (84′ Αλμέϊδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (87΄ Βάργκας), Μάνταλος, Πατίτο (68′ Γαλανόπουλος), Αραούχο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ