Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Κόρινθος: Στα χέρια αρχαιοκαπήλων βρέθηκε αναθηματικός κούρος

 
Με ένα αντικείμενο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας έναν κούρο που χρονολογείται στην αρχαική περίοδο συνελήφθησαν δύο άτομα στην  Κόρινθο από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.
Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο του 36χρονου στο οποίο επέβαινε και ο συνεργός του 63 ετών βρέθηκε μέσα σε σακίδιο κάτω από τη θέση του συνοδηγού επιμελώς κρυμμένος ο αρχαιολογικός θησαυρός.

Αρμόδια αρχαιολόγος του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν αναθηματικό κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συνανήκοντα τμήματα, συνολικού μήκους 47 εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα.
Χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο (550 π.Χ.), είναι εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας και υπάγεται στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.
Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 36χρονου στο Ναύπλιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και 42 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
Οι συλληφθέντες σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.