Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Άλλο ένα «επίτευγμα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι οριστικό και ανακοινώθηκε επίσημα. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 6,5% το 2016, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 7,5%, στα 28 εκ. τουρίστες, έναντι 26,114 εκ. το 2015.
Μιλάμε για πάνω από 900 εκ. ευρώ λιγότερα, που έλειψαν από τις τσέπες των Ελλήνων και επομένως από την ελληνική οικονομία που στενάζει και ασφυκτιά.
Πρόκειται για τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 13,207 δις ευρώ.

Τελειώνει έτσι και η προπαγάνδα περί «προσωρινών στοιχείων», που ακούγαμε σ’ όλη τη διάρκεια του 2016, κάθε φορά που ανακοινωνόταν ένα αρνητικό στοιχείο.
Όπως έγινε γνωστό, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, κατά 14,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,652 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 27,7% του συνόλου των εισπράξεων, όπως επίσης και στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 κατά 3,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9,097 δις ευρώ.
Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 5,580 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,1% σε σύγκριση με το 2015, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ, διαμορφώθηκαν στα 3,517 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6%.
Επιπλέον, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 5,2% και διαμορφώθηκαν στα 2, 128 δις ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 25,6% και διαμορφώθηκαν στα 889 εκ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 1.944 εκ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν μείωση κατά 22,8% και διαμορφώθηκαν στα 728 εκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, βέβαια, πανηγυρίζει για την αύξηση του αριθμού των τουριστών. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κέρδισε και το σχετικό στοίχημα που είχε βάλει με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, καθώς αυτό αφορούσε τον αριθμό των τουριστών, αλλά όχι τα έσοδα.
Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα έσοδα, καθώς η χώρα δεν είναι κέντρο διερχομένων.
Πού οφείλεται αυτή η αρνητική εξέλιξη; Μα είναι προφανές. Οι τιμές έχουν πέσει τόσο πολύ και η φορολογία έχει τόσο πολύ αυξηθεί, που αναγκαστικά τα έσοδα εμφανίζουν και θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μείωση.
Επιπλέον, έχουν πια τόσο πολλοί Έλληνες μεταναστεύσει στο εξωτερικό, που φαίνεται ότι κάθε επίσκεψή τους στην Ελλάδα καταγράφεται (στην έρευνα συνόρων) ως είσοδος μονίμου κατοίκου εξωτερικού.
Μέχρι στιγμής, κάποια επίσημη απάντηση επί του φαινομένου να έχουμε – για πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - αύξηση τουριστών και μείωση εσόδων, δεν έχει δοθεί.
Διότι τέτοια ανωμαλία ουδέποτε είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Εκτός κι’ αν η εξήγηση είναι η γνωστή και απλή: Είναι και αυτό άλλο ένα «επίτευγμα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

elzoni.gr