Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Τόζα Βεσελίνοβιτς

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Τόζα ΒεσελίνοβιτςΜια μεγάλη μορφή τόσο του γιουγκοσλάβικου όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου πέθανε, σε ηλικία 86 ετών. Ο λόγος για τον Τόζα Βεσελίνοβιτς.Ο Τόντορ Βεσελίνοβιτς, άφησε την τελευταία του πνοή, αργά εχθές το βράδυ, σε νοσοκομείο της Αθήνας, ύστερα από δεκαήμερη νοσηλεία. Από το 1977, όταν και ήρθε στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό μέχρι και την ημέρα που έσβησε ήσυχα στο κρεβάτι του νοσοκομείου, αγάπησε ιδιαίτερα την Ελλάδα και αγαπήθηκε από τους φιλάθλους, όσο λίγοι. 

Ο «Σέφε» (σ.σ. δάσκαλος) όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, έζησε για 40 χρόνια στο σπίτι που αγόρασε στο Παλαιό Φάληρο, με την αγαπημένη σύζυγο του, Μίλκα.
 Έχει αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στα πρωταθλήματα της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Βελγίου. Οι ομάδες από τις οποίες πέρασε κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν οι: Σλόγκα Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα, Παρτιζάν, Σαμπντόρια, Φιρστ Βιέννα, Ρουαγιάλ Υνιόν Σεν Ζιλουά, Αούστρια Κέρντεν και Προλέτερ Ζρένιανιν.
Ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός σκόρερ, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι χρίστηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1956, 1957, 1958 και 1961) καθώς επίσης και από το σύνολο των γκολ που σημείωσε στα εθνικά πρωταθλήματα στα οποία αγωνίστηκε (170 γκολ σε 341 συμμετοχές).
Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς έχει πραγματοποιήσει με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας 37 συμμετοχές, ενώ κατάφερε να πετύχει και 28 γκολ. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στα Μουντιάλ του 1954 και του 1958.
Μετά το τέλος της πολυετούς επαγγελματικής του καριέρας ως ποδοσφαιριστής, ο Τόζα Βεσελίνοβιτς αποφάσισε να συνεχίσει να ασχολείται με το άθλημα αλλά από ένα άλλο πόστο και συγκεκριμένα αυτό του προπονητή.
Το 1977 έρχεται στον Ολυμπιακό, παραμένοντας στον πάγκο των Πειραιωτών για τρία χρόνια και αναδεικνύοντας τους μετέπειτα διεθνείς, Νίκο Βαμβακούλα, Πέτρο Ξανθόπουλο, Τάκη Λεμονή και Γιώργο Κοκολάκη.

Από το 1968 και μέχρι το 1998 εργάστηκε ως προπονητής σε αρκετές χώρες του κόσμου και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Ισημερινό, Κολομβία, Σερβία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία. Οι ομάδες στις οποίες έχει διατελέσει προπονητής είναι οι: Αούστρια Κέρντεν, Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, Κλουμπ Ντεπορτίβο Ελ Νασιονάλ, Βοϊβοντίνα, Ολυμπιακός Πειραιώς, Λεβάντε, Μιγιονάριος, Φενέρμπαχτσε, Απόλλων Σμύρνης, Καταντζάρο, Διαγόρας Ρόδου, ΑΕΚ, Γκαζιάντεπσπορ, Μπακιρκόισπορ, Καρσιγιάκα και Εθνικός Πειραιώς.
Εκτός των άλλων, έχει διατελέσει ομοσπονδιακός προπονητής των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Κολομβίας (1972-73) και της Γιουγκοσλαβίας (1982-84)

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού 

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρετά με συγκίνηση, εκ μέρους της οικογένειας του Ολυμπιακού, τον μεγάλο Τόζα Βεσελίνοβιτς. Ο Τόζα υπήρξε προπονητής του Ολυμπιακού την τριετία 1977-1980 και προσέφερε στον Σύλλογο σπουδαίες υπηρεσίες. Ως ποδοσφαιριστής μεγαλούργησε με τη φανέλα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, με την οποία συμμετείχε στα Μουντιάλ του 1954 και 1958. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια από την ΑΕΚ

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Τόντορ Βεσελίνοβιτς, ενός ανθρώπου του ποδοσφαίρου που είχε γράψει το όνομά του και στην ιστορία της ομάδας μας.
Ο αγαπητός σε όλους 'Τόζα', γεννημένος το 1930 στο Νόβισαντ της τότε Γιουγκοσλαβίας, έκανε μεγάλη καριέρα ως διεθνής επιθετικός στη Βοϊβοντίνα και σε άλλους συλλόγους εντός και εκτός Γιουγκοσλαβίας, ενώ έμεινε στο χώρο του ποδοσφαίρου ως προπονητής σε πολλές ομάδες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής από το 1968 ως το 1998.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια και στην Ελλάδα, περνώντας και από την ΑΕΚ για όλη τη διάρκεια της σεζόν 1987-88, οδηγώντας την στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος».

Το δικό του «αντίο» στον Τόζα Βεσελίνοβιτς έστειλε ο Απόλλων Σμύρνης με ανακοίνωση που εξέδωσε, τιμώντας τη μνήμη του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «ελαφράς ταξιαρχίας»: 
«Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Τόντορ «Τόζα» Βεσελίνοβιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο της Αθήνας. Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1930, στο Νόβισαντ, ήταν στον πάγκο του Απόλλωνα Σμύρνης τις περιόδους 1979-80 και 1985-86».