Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σωτήρη Χατζηγάκη: «Χρειάζεται μια καινούργια καταξίωση της πολιτικής σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης απέναντι στη λειτουργία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων»

 Εμφάνιση 040A5796.jpg
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελλάδα ανάποδα – αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές» του πολιτικού και συγγραφέα κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, απόψε στην Παλαιά Βουλή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το βιβλίο του κ. Χατζηγάκη είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια και εξαιρετικά χρήσιμη συμβολή σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελάχιστη απαίτηση προς τους πολιτικούς και την πολιτική είναι να εκτιμούν και να αντιπαρατίθενται ενδεχομένως για το μετά της χώρας, μέσα στο μεγάλο κάδρο των εξελίξεων στην Ευρώπη και του ευρύτερου διεθνούς περιγύρου.

Εμφάνιση 040A5862.jpgΤώρα, μετά τους ύμνους ή τις κατάρες για την παγκοσμιοποίηση, είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε στο ελάχιστο, δηλαδή στο ότι ‘‘οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται’’, ότι χρειάζονται ρυθμιστικά αντίβαρα και ελεγκτικοί μηχανισμοί, ότι χρειάζεται μια καινούργια δηλαδή καταξίωση της πολιτικής απέναντι στη λειτουργία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που οδηγούν στη μετά πολιτική - μετά δημοκρατία. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθεί το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο ως βασικής προϋπόθεσης για  τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και κοινωνικό χαρακτήρα, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και της οικονομίας.
Ακόμη είναι εξαιρετικά, δυστυχώς, επίκαιρη η έγκαιρη ανάλυση για τα ‘‘σταγονίδια’’ της ακροδεξιάς και του φασισμού απέναντι στο φάσμα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, που αναπτύσσονται στο θερμοκήπιο των πιο συντηρητικών απόψεων σε αναφορά με τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Είναι ένα ζήτημα που έρχεται από το μέλλον, που θα σφραγίσει ενδεχομένως όλο τον αιώνα μας.
Ιδιαίτερα πρέπει να επισημάνουμε τη διεξοδική συμβολή στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην αποκάλυψη του επικίνδυνου χαρακτήρα μιας προοπτικής για ‘‘Γερμανική Ευρώπη’’, στην τεκμηρίωση μιας ριζικής αντίθεσης της νέας αρχιτεκτονικής που θα στηρίξει το ευρωπαϊκό όραμα των λαών απέναντι στο σχήμα των πολλών ταχυτήτων, που θα νομιμοποιήσει -εάν επιβληθεί- τις μόνιμες ανισότητες και τα πολλαπλά τείχη στην Ευρώπη με ενίσχυση των φαινομένων νεοαποικισμού για τις νεοεισερχόμενες χώρες και των ειδικών οικονομικών ζωνών στην περιφέρεια αντί της περιφερειακής ισόρροπης ανάπτυξης.
Εκτιμώ ότι η Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να είναι στο επίκεντρο των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, όπως επίσης και ότι η συνεργασία του Νότου έχει επηρεάσει και διαμορφώσει ήδη μια πολύ διαφορετική ατζέντα σε σχέση με το 2015. Μια ατζέντα που προοιωνίζεται νέους συσχετισμούς και επανατοποθετήσεις απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και της στρατηγικής της λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αναπτυχθεί ένας πολύ γόνιμος διάλογος ανάμεσα στις απόψεις που ασκούν μια συνολική κριτική, ακόμα και σε αυτές του ‘‘φιλελεύθερου μεσαίου χώρου’’ που με συνέπεια ο συγγραφέας  υπηρέτησε επί δεκαετίες στην πολιτική αλλά και με το πολύμορφο συγγραφικό του έργο». 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης