Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για τη συμφωνία. - «πρεπει να απολογηθει στην βουλη»

O κ.Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτετ. Μιλώντας για τα αποτελέσματα του Eurogroup ο κ.Μητσοτάκης είπε:
«Είχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφύγαμε την καταστροφή, αλλά όλα αυτά συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος. Η συμφωνία συνοδεύεται από υψηλά πλεονάσματα για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος».
Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει στη Βουλή, να ενημερώσει τα κόμματα και να γίνει απολογισμός των δύο ετών. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις τί ακριβώς κέρδισε η χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ σκληρά μέτρα για όλους τους Ελληνες- μείωση συντάξεων και υψηλή φορολογία».
Είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαρκή λιτότητα. Τί θα γίνει το ΄23 μπορούμε ίσως να το ξαναδούμε. Τη λύση για το χρέος δεν κατάφερε ο κ.Τσίπρας να την κάνει. Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού για να προσθέσει ότι διαψεύστηκαν- η αξιολόγηση έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Απέτυχε ο κ.Τσίπρας, απέτυχε και η χώρα.
Αν γίνετε κυβέρνηση θα εφαρμόσετε τα μέτρα;
Η άποψή μας είναι ότι υτα πρωτογενή είναι υπερβολικά για τη χώρα. Για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο. Προσφέρουμε αξιοπιστία μεταρρυθμιστική.Αφορά συνολικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορούμε με το δεξί χέρι να υπογράφουμε και με το αριστερό να κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα.
Τί θα δώσετε εσείς, ώστε να πάρετε κάτι καλύτερο, στα πλεονάσματα.
Υπάρχει περιθώριο αλλαγών σε πολλά θέματα. Δείτε τί γίνεται με τις προμήθειες στην υγεία, με τους συμβασιούχους. Να διώξει το κράτος από πάνω του αρμοδιότητες. Ας κατηγορηθώ ως υπερβολικά φιλελεύθερος. Το κράτος πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του για να αναπνεύσει η οικονομία. Οχι μονιμοποίηση συμβασιούχων από την πίσω πόρτα, περιορισμός στις προσλήψεις.
Χωρίς απολύσεις πώς θα μειώσετε δαπάνες; Θα πάτε σε απολύσεις;
Είμαι ξεκάθαρος. Δεν απολύουμε, αλλά προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους: 1 προς 5 και εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Θα ακουμπήσουμε θέματα που στην Ελλάδα φαίνονται ταμπού. Στον τομέα της Υγείας για παράδειγμα.
Αυτό μπορεί να γίνει και στο ασφαλιστικό; Να εμπλακούν εταιρείες;
Γιατί όχι; Να ενισχύσουμε και αυτούς που μπορούν να δώσουν ένα καλό πακέτο. Οταν μιλάμε για στήριξη του ιδιωτικού τομέα τα συμφέρονται των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τέμνονται, δεν συγκρούονται. Ηρθε η ώρα για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική επανάσταση.
Ταμπού θεωρείται και η υπόθεση των γκέτο σε διάφορες περιοχές. Γίνονταν τα ίδια και επί δικών σας κυβερνήσεων.
Υπάρχει ζήτημα με την ενσωμάτωση των ρομά, όχι μόνο εδώ, παντού. Είχα πάει στο Μενίδι, είχα δει στο αστυνομικό τμήμα να λείπουν οι μισοί. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης αστυνομικής παρουσίας. Δείτε στα Εξάρχεια. Αυτό που γίνεται δεν γινόταν επί δικών μας κυβερνήσεων. Τώρα στήνουν ΚΕΠ- δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Το κράτος δεν υπάρχει στα Εξάρχεια.
Για την εκδήλωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια
Το σκέφτηκα πολύ. Πρέπει να σας πω ότι η αρχική μου αντίδραση ήταν «γιατί όχι;», αλλά έχω ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία. δεν θεωρώ ότι αυτή η κίνηση εξασφαλίζει την κοινωνική ηρεμία, Εχουν δικαίωμα, αλλά μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει να με συναντήσουν, θα τους ζητήσω να μην την πραγματοποιήσουν. Μιλάω με αστυνομικούς, καταλαβαίνω τι περνάνε στα Εξάρχεια, τώρα το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη στην περιοχή των Εξαρχείων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανεχόμαστε ό,τι συμβαίνει.
Για την υπόθεση Μηταράκη- την καταδίκη του για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας προς μια υπάλληλό του
Πληροφορήθηκα το θέμα, θα μιλήσω μαζί του τη Δευτέρα, πριν συμβεί αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα.
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα. Αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άξιζε μια δημόσια κηδεία και διαπιστώσαμε την αναγνώριση προς εκείνον. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη πήγε στη βουλή και ζήτησε να τηρηθούν οι κανόνες της Δημοκρατίας. Εζησε ταραγμένες εποχές. Αλλά οι συγκρούσεις γίνονται στη Βουλή.