Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο πολιτικός κόσμος απευθύνει το ύστατο «χαίρε» στον Χέλμουτ Κολ

Πέθανε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ
Το δικό τους κατευόδιο στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ απευθύνει ο πολιτικός κόσμος, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για «έναν  από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης».


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ο Χέλμουτ Κολ, που απεβίωσε σήμερα, «άλλαξε την ζωή (της) με καθοριστικό τρόπο», λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας.
Η Άγγελα Μέρκελ μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα κατά την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή» εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ανατολική Γερμανία προτού ενταχθεί στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του Κολ την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου την 9η Νοεμβρίου του 1989.
«Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων σε εκείνον» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπεργκ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο», αποτίοντας φόρο τιμής στον Χέλμουτ Κολ.
"Βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρώπη", ανέφερε με tweet του ο Ζάιμπεργκ.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, αλλά και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μανφρεντ Βέμπερ εξέφρασε μέσω τουίτ, την άποψη ότι «ένα κομμάτι της γερμανικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας έφυγε», με αφορμή το θάνατο του Χέλμουτ Κολ.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.


Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.
«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

"Ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς", αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας.
«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή. Πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας.
Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του. Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.
Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία για τον θάνατο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας. «Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν μια «εξαιρετική προσωπικότητα» που έδειξε «έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία», δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.
«Ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική προσωπικότητα που θα αφήσει το σημάδι του στην γερμανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία», τόνισε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος του.
Ο Χέλμουτ Κολ επέδειξε «έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία» και «προειδοποίησε την Δύση ενάντια σε οποιασδήποτε περιφρονητική στάση προς τα ρωσικά συμφέροντα», τόνισε.
Στις 16 Ιουλίου 1990 ο Κολ, καγκελάριος τότε της Δυτικής Γερμανίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσώφ για την ένταξη μιας ενωμένης, κυρίαρχης κι ελεύθερης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.
Κατά την διάρκεια αυτών των «σπουδαίων γεγονότων», ο Χέλμουτ Κολ κατέφερε «να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και να ξεπερνά την διάχυτη δυσπιστία επιτυγχάνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη», ενώ παράλληλα «υπερασπιζόταν σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Γκορμπατσώφ.

 Λυπημένος για το θάνατο του φίλου του δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Κλίντον ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο «ηγούνταν αυτός ο οραματιστής προετοίμασε τη Γερμανία αλλά και όλη την Ευρώπη για τον 21ο αιώνα».
Με μία λιτή ανακοίνωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τοποθετήθηκε μέσω του λογαριασμού του υπουργείου στο Τουίτερ, λέγοντας ότι ο πρώην καγκελάριος Κόλ ήταν «ένας σπουδαίος πολιτικός και πάνω απ’ όλα ένας σπουδαίος Ευρωπαίος».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανήρτησε ένα τουίτ στον προσωπικό του λογαριασμό, στο οποίο αποκαλεί τον Χέλμουτ Κολ «ενσάρκωση μιας ενωμένης Γερμανίας σε μια ενωμένη Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε, αυτός στάθηκε στο ύψος της περίστασης» και συμπλήρωσε αποκαλώντας τον «αληθινό Ευρωπαίο»