Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Νίκη αλλά όχι θρίαμβος για τον Μακρόν – Πολύ μεγάλη αποχή

makron-ekloges-1000 Νίκη αλλά όχι θρίαμβος για τον Μακρόν - Πολύ μεγάλη αποχή
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να εξατμίζεται, σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από πολύ υψηλό ποσοστό αποχής.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Ipsos-Sopra Steria ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά όχι τον θρίαμβο που ήλπιζε.
Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» και των συμμάχων του Modem κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 355-403 έδρες στις 577 συνολικά,
σύμφωνα με εκτιμήσεις τριών εταιρειών δημοσκοπήσεων (Kantar Sofres-Onepoint, Ipsos-Sopra Steria, Elabe).
-Οι Ρεπουμπλικανοί/UDI/DVD 107-131 έδρες
-Σοσιαλιστικό κόμμα/PRG/EELV/DVG 30-48 έδρες
-Μελανσόν και ΚΚΓ 22-28 έδρες

Σύμφωνα με την εταιρεία Kantar Sofres
-Δημοκρατία εμπρός 319 έδρες
-Modem 45 έδρες
-Οι Ρεπουμπλικανοί 131 έδρες
-Σοσιαλιστικό κόμμα 30 έδρες
-Διάφοροι αριστεροί 13 έδρες
-Οικολόγοι 1 έδρα
-Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 16 έδρες
-Κομμουνιστικό κόμμα 9 έδρες
-Εθνικό Μέτωπο 6 έδρες

H αποχή εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ 56,6-58%.
Ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν, αναγνώρισε έμμεσα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ιστορική παλίρροια:
«Εχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία…» δήλωσε στο κανάλι TF1.
Στο ίδιο κλίμα έκανε δηλώσεις και ο Christophe Castaner, κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ισως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα».
Αγνωστος εδώ και τρία χρόνια, εξελέγη στις 7 Μαΐου στα 39 του χρόνια πρόεδρος της χώρας και σήμερα κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα: τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να εφαρμόσει δύσκολες «σοσιαλφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την θέση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ομως, η νίκη αυτή στιγματίζεται από το ποσοστό της αποχής, που αναμένεται να ξεπεράσει το 56%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.
 Το κόμμα Les Republicains της γαλλικής δεξιάς εξασφαλίζει 128-130 έδρες. «Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής», σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός Βαλερί Πεκρές.
Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Η προεκλογική μας εκστρατείας μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήλεγχε το ήμισυ των εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, θα περιορισθεί στις 46 έως 50 έδρες, παραμένοντας ωστόσο η μεγαλύτερη δύναμη της αριστεράς μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα αρκεσθεί σε 30 περίπου έδρες.
Η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι αναμφισβήτητη, δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. «Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη... ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα εξασφαλίσει έξι έδρες, έναντι δύο το 2012. Η επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν, η οποία εξελέγη στο Πα-ντε-Καλαί, εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την αποτυχημένη της απόπειρα το 2012. άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν:
«Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους» είπε η ακροδεξιά ηγέτης, ενώ οι οπαδοί της φώναζαν στην κατάμεστη αίθουσα «Κερδίσαμε! Κερδίσαμε!».
Ας σημειωθεί ότι το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Florian Philippot δεν εκλέγεται βουλευτής.
Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ.
«Εχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».
«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα», πρόσθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με πηγές που δημοσιεύουν τα βελγικά ΜΜΕ (στη Γαλλία απαγορεύεται) o θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν θα είναι μικρότερος από ό,τι αναμενόταν.
Μια πηγή ανέφερε στο βελγικό κρατικό κανάλι RTBF, στις 20:50 ώρα Ελλάδος, ότι το κόμμα Μακρόν θα εκλέξει μόνο 309 βουλευτές-γεγονός που θα αποτελούσε έκπληξη, μετά τις προσδοκίες- ενώ μαζί με το κεντρώο κόμμα Modem θα φτάσει τις 352 έδρες. Πρόκειται για μεγάλη νίκη, αλλά χωρίς τα σαρωτικά ποσοστά που αναμένονταν και έκαναν λόγο για άνω των 400 βουλευτών (στους 577 συνολικά της γαλλικής βουλής).
Η ταυρομάχος υποψήφια βουλευτής του Μακρόν Marie Sara έχασε την εκλογή από τον ακροδεξιό υποψήφιο Gilbert Collard.
«Κέρδισα γιατί ο λαός της περιοχής μου είναι ένας περήφανος και ελεύθερος λαός και δεν έπεσε στην παγίδα με τα επικοινωνιακά κόλπα του Μακρόν. Εγώ είμαι στη βουλή και θέλω να σας πω ότι θα με ακούσουν. Δεν πρέπει να μιλάμε για θρίαμβο, το Εθνικό Μέτωπο δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι και θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τη λειτουργία του κινήματος. Είμαι ταπεινός, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα πήρε την πρώτη του κλωτσιά στα οπίσθια» δήλωσε ο ακροδεξιός βουλευτής.