Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Γεροβασίλη-ΑΔΕΔΥ: Σε τροχιά σύγκρουσης για την αξιολόγηση -Τέθηκε θέμα συμβασιούχων

Σε σύγκρουση για το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο οδηγούνται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και δημόσιοι υπάλληλοι, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή συνάντηση της Όλγας Γεροβασίλη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Γρηγόρη Θεοδωράκη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
gerovasili_adedy_aftodioikisi
Παρότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα κατηγορεί τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων για αδιαλλαξία τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της ΑΔΕΔΥ στο θέμα της αξιολόγησης ρίχνει «νερό στο μύλο»
των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που ονειρεύονται ένα απαξιωμένο και συρρικνωμένο Δημόσιο. Θεωρούμε πως η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται την ανάγκη της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και θα περιφρουρήσει την ηθική και επαγγελματική της υπόσταση, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αξιολόγησης”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ επανέλαβαν όσα αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση, τονίζοντας ότι και η αξιολόγηση της σημερινής κυβέρνησης οδηγεί στη “διάλυση του Δημοσίου”. Παράλληλα κατέστησαν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία – αποχή από την διαδικασία της αξιολόγησης και ταυτόχρονα να μην δεχτούν τα νέα οργανογράμματα, επισημαίνοντας ότι “πάνω από το 90% των υπαλλήλων δεν συμμετέχει στη διαδικασία”.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις τοποθετήσεις τους τα περισσότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ,  σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του υπουργείου, «παρότι συμμερίστηκαν την ύπαρξη ουσιαστικών αλλαγών στην προσέγγιση της πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους στο ζήτημα της αξιολόγησης».
Γεροβασίλη: Υπονόμευση της αξιολόγησης από προϊσταμένους
Από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αντέτεινε ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες πολλοί από τους υπαλλήλους συμπληρώνουν τα φύλλα αξιολόγησης αλλά αρνούνται να τα παραλάβουν οι προϊστάμενοί τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί από αυτούς επιχειρούν να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης. Παράλληλα κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να συμμετέχει στην διαδικασία, καθιστώντας “για μια ακόμα φορά σαφές το θετικό πρόσημο της έννοιας της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση δομών και διαδικασιών και αποσκοπεί αποκλειστικά στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και του παραγόμενου διοικητικού έργου”.
Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως το νέο σύστημα αξιολόγησης διαθέτει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές, θεσμικές και επιστημονικές δικλείδες, οι οποίες επιτρέπουν στους δημοσίους υπαλλήλους να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητα και τις επαγγελματικές τους δυνατότητες, εν αντιθέσει με το προηγούμενο σύστημα, του οποίου βασικά γνωρίσματα ήταν ο αυθαίρετος, αντιεπιστημονικός χαρακτήρας και η τιμωρητική διάθεση με σκοπό τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων.
Πάντως, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέστησε σαφές πως δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με στόχο να κηρύξει την απεργία-αποχή παράνομη και καταχρήστικη. Ζήτησε, δε, να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ΑΔΕΔΥ την οποία κάλεσε να καταθέσει τις προτάσεις της και το θέμα της αξιολόγησης αλλά και για τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, η κ. Γεροβασίλη, δεν διευκρίνισε τις πρόκειται να κάνει στην περίπτωση που η ΑΔΕΔΥ συνεχίσει να “μπλοκάρει” τη διαδικασία, η οποία, σημειωτέον, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Τι ειπώθηκε για τους συμβασιούχους
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των συμβασιούχων, με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης να τονίζει ότι η κυβέρνηση αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να προχωρήσει στην όποια ρύθμιση. Παράλληλα, γενικότερα όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του παγώματος τους την τελευταία επταετία, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι καλυφθούν οι ανάγκες με νέες προσλήψεις, τονίζοντας ότι τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν αύξηση των οργανικών θέσεων.
Ποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΔΑ, στην εισήγησή της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στο νέο, ολιστικό τρόπο προσέγγισης της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση και έθεσε τα ζητήματα της διαφάνειας και της λογοδοσίας ως αναγκαίες συνθήκες για την ομαλή και βέλτιστη λειτουργία του δημοσίου τομέα.
Παράλληλα, ανέλυσε συνολικά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και «περιλαμβάνουν το μητρώο επιτελικών στελεχών, την αναδιάρθρωση δομών και διαδικασιών, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και τη νέα διαδικασία κινητικότητας».
Τέλος, η υπουργός, αφού υπενθύμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της να οδηγήσει την χώρα το 2018 στην έξοδο από την επιτροπεία, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να προσέλθει με προτάσεις για το σύνολο της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει εφεξής φορέα διαλόγου για την εξέλιξη και τη βελτιστοποίηση της θέσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο κάλεσμα που απεύθυνε η κ. Γεροβασίλη προς τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τόνισε πως καμία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτήν.
aftodioikisi.gr