Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Δύσκολη νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τη Μέι δίνει τo exit poll

Βρετανία: Πρώτοι οι Συντηρητικοί χωρίς αυτοδυναμία, ενισχυμένοι οι Εργατικοί
Οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία στη σκιά των τελευταίων πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και των κλυδωνισμών που έχει επιφέρει η επικράτηση του Brexit δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2016.
Σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσαν τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα οι Συντηρητικοί το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προηγείται με 314 έδρες
απέναντι στους Εργατικούς τους Τζέρεμι Κόρμπιν που φαίνεται πως θα έχουν κοντά στις 266, 34 για το σκωτικό SNP, 14 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και καμία έδρα για το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP.
Δύσκολη αναμένεται να είναι η κατάσταση για την Μέι καθώς δεν κατάφερε να πλησιάσει τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων αλλά και τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών για αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.. Μεγάλο στοίχημα ο σχηματισμός κυβέρνησης, ενώ 17 έδρες έχασαν οι Συντηρητικοί με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος.
Η αυτοδυναμία κρίνεται από την κατανομή των ψήφων καθώς οι Βρετανοί πολίτες δεν ψηφίζουν το κόμμα της επιλογής τους αλλά τον υποψήφιο της επιλογής
Η Μέι ανακοίνωσε τις πρώιμες εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών σε πάνω από 17 έδρες που είναι σήμερα, πριν την έναρξη των συνομιλιών για την έξοδο από την ΕΕ.
Η προεκλογική της εκστρατεία όμως είχε αναπάντεχες ανατροπές - μια απότομη κάθοδο του άνετου προβαδίσματός της σε δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.