Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Η Ευρώπη αποχαιρετά τον Χέλμουτ Κολ

Η Ευρώπη αποτίει φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει σήμερα, Σάββατο, φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών, με μια τελετή που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, πριν τον ενταφιασμό του στη Γερμανία.

ΒΙΝΤΕΟ

Το φέρετρο, το οποίο είναι καλυμμένο με την ευρωπαϊκή σημαία και μεταφέρεται από οκτώ γερμανούς στρατιωτικούς, έχει τοποθετηθεί πάνω σ' ένα βάθρο στο κέντρο του ημικυκλίου γι' αυτή την τελετή, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Τρία στεφάνια έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το
τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).
Με αυτό τον τρόπο τιμά έναν από τους τρεις ηγέτες που έχει ανακηρύξει «επίτιμους πολίτες της Ευρώπης». Οι δύο άλλοι είναι ο Γάλλος Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979 , και ο Ζακ Ντελόρ που είναι ηλικίας 91 ετών.
Η ιδέα της τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Κολ. Ο καγκελάριος είχε συμπαθήσει τον νεαρό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τότε 41 ετών, στον οποίο είχε δώσει το παρωνύμιο «ο μικρός».
«Ο Χέλμουτ Κόλ ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά», υπογράμμισε πριν από την τελετή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο μοναδικός από τους εν ενεργεία ευρωπαίους ηγέτες που είχε συνεργαστεί μαζί του. «Η κληρονομιά του για την Ευρώπη είναι τεράστια» υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
Συνολικά 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας πρώην μονάρχης και πολλές εκατοντάδες προσωπικότητες παρίστανται στο Στρασβούργο.Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ηγέτες απ' όλη την Ευρώπη αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον "πατέρα" της γερμανικής Ένωσης.  Η Άνγκελα Μέρκελ ντυμένη στα μαύρα, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με μαύρες γραβάτες σε ένδειξη πένθους, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (και φρεσκοβαμμένα μαλλιά), ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι., ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν όλοι εκεί για να αποχαιρετίσουν τον Χέλμουτ Κολ
  Η Ισπανία αντιπροσωπεύεται από τον πρώην μονάρχη της, τον Χουάν Κάρλος, και τον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονσάλες, η Ιταλία από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, η Πορτογαλία από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον ταξίδεψε μαζί με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και κάλεσε να πάρει θέση πάνω στο βήμα στην είσοδο του κονοβουλίου για μια φωτογραφία με τους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που υποδέχονται τους προσκεκλημένους.

Οκτώ προσωπικότητες εκφώνησαν ομιλίες στη διάρκεια της τελετής: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, «κατόπιν αιτήματος της χήρας του»,  εκφωνήσαν λόγους ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονσάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ,  εκφώνησαν τις δύο τελευταίες ομιλίες.

Η τελετή ειχε διάρκεια δύο ώρες από τις 11:00 ως τις 13:00 (τοπική ώρα, 12:00 με 14:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια η σορός του Κολ θα μεταφερθεί στο Σπάιερ της Γερμανίας όπου θα ενταφιαστεί. Η οικογένεια του πρώην καγκελαρίου αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη κρατική κηδεία.