Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ο Στρατηγός Κωσταράκος και τα περί “πραξικοπήματος”


Μια ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν βοηθάει να αποκρυπτογραφήσουμε τα όσα λέγονται σήμερα. Ο Στρατηγός Κωσταράκος και η γνώμη του για τα περί ….”πραξικοπημάτων”
Το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου 2011, ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης καλεί στις 2 το μεσημέρι στο γραφείο
του στο ΥΠΕΘΑ τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και οι αρχηγοί Στρατού Φραγκούλης Φράγκος, Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.
Τους ανακοινώνει ότι: «Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα σας αποστρατεύσει».
Οι διαρροές τότε έκαναν λόγο για πραξικόπημα!
Μπεγλίτης και Παπανδρέου σύμφωνα και με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, θέλοντας να δώσουν ένα δραματικό τόνο στα όσα συνέβαιναν στη χώρα, κατηγόρησαν εμμέσως τους Αρχηγούς ως πραξικοπηματίες!
Ή συνέχεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Τρεις από τους υποδειχθέντες ως “πραξικοπηματίες” κάθισαν στον υπουργικό θώκο του υπουργείου εθνικής Άμυνας.
Ο Φράγκος Φραγκούλης και ο Ιωάννης Γιάγκος ως υπηρεσιακοί υπουργοί, ενώ ο Δημήτρης Ελευσινιώτης ως υφυπουργός επί ένα ολόκληρο χρόνο!
Λίγες ημέρες μετά την αποστρατεία των Αρχηγών, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, στην Τανάγρα, η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούσε σύσσωμη την γιορτή της Αεροπορίας, η οποία συνέπιπτε μάλιστα με τα 100 χρόνια του όπλου.
Θυμάμαι τότε ότι πλησίασα τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο και ρώτησα ευθέως της γνώμη του για τα περί πραξικοπήματος.
Είπε μια λέξη που αν θυμάμαι καλά ήταν “γελοιότητες” ή κάτι παρεμφερές.
Σήμερα, κάποιοι επιχειρούν με διάφορα πομπώδη δημοσιεύματα να εμπλέξουν και πάλι τους στρατιωτικούς σε δήθεν πραξικοπήματα, με αφορμή τα όσα περιέχονται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Μάλιστα, παίρνοντας αφορμή τα όσα γράφει ο πρώην υπουργός, επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι κάτι συνέβη σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεδομένης της προηγούμενης ιστορίας περί δήθεν “πραξικοπήματος” και την μετέπειτα υπουργοποίηση των κατηγορηθέντων για “πραξικόπημα” το 2011, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι αναβιώνει με τα ίδια υλικά μια ανάλογη ιστορία, με συγκεκριμένο σκοπό!
Μάλλον ορισμένοι με τα δημοσιεύματα αυτά προετοιμάζουν την είσοδο του στρατηγού Κωσταράκου στην πολιτική σκηνή.
Η θητεία του στρατηγού Κωσταράκου λήγει το φθινόπωρο του 2018 και ήδη πολλοί είναι αυτοί που συζητούν μια πιθανή εμπλοκή του με την ενεργό πολιτική.
Εάν τα σχετικά δημοσιεύματα δεν γράφτηκαν για να εξυπηρετήσουν ένα τέτοιο σενάριο, τότε μάλλον ο στρατηγός Κωσταράκος θα πρέπει να διασκεδάζει διαβάζοντάς τα και με το χαρακτηριστικό του ύφος θα σχολιάζει λέγοντας “γελοιότητες”.
Πηγή:armynow.net