Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

20 Αυγούστου οι πρώτες . . . τουφεκιές!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgILzAgU2r3FyUxdfu-df0BJsh-IP_JujIFLbq3LJjPteM-s-tjXMit5e46mEX2ZFMc18Crk9VCK_XRQEx37NM36N7GVDY9EuWQIpRJoo465_ymI5UiN0wZfdMyGEYX9D2tIRhASpZiiSo/s1600/caza+del+zorzal.jpg
Τις Υπουργικές Αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου (άρθρο 261 ν 86/1969), όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου.


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη ελέγχου και διαχείρισης της κυνηγετικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ενιαίας περιβαλλοντικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό λαμβάνει ειδική πρόνοια και μέτρα για τον ορθό έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς (Αστυνομία, Δασοφύλακες της Δασικής Υπηρεσίας και Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων) έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι αειφορίας και δικαίου και η κυνηγετική δραστηριότητα να συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως σημειώνει το υπουργείο, βασικός κρίκος σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι Έλληνες κυνηγοί οι οποίοι παράλληλα με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις, που οφείλουν να έχουν ώστε να συμβάλλουν στην αειφορική κάρπωση των θηραμάτων, οφείλουν και καλούνται να ενεργούν και να προσφέρουν εθελοντικά στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών.
Το ΥΠΕΝ προσθέτει ότι αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε κάποιες περιοχές της χώρας, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα, αποφάσισε την άσκηση μιας πολιτικής για την κάρπωση του είδους, που καθορίζεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.
Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα:
•    διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,
•    αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10
•    δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού
•    κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.
Πάντως το υπουργείο, όπως αναφέρει, αναγνωρίζει το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι αυτό μελλοντικά θα προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων  κάρπωσης, ή/και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους.
Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά εφέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.
Κατά τα λοιπά, η φετινή ρυθμιστική απόφαση της θήρας παραμένει ως είχε και κατά την περσινή χρονιά.
Εξάλλου, ίδιες παραμένουν οι τιμές για την έκδοση αδειών και τα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο.
Οι παραπάνω αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν σε ΦΕΚ άμεσα, ενώ επόμενο βήμα για το Υπουργείο είναι η έκδοση της απαραίτητης απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στον Αμβρακικό κόλπο.


Τη νέα ρυθμιστική για το κυνήγι σχολίασε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Μούσας. «Πρόκειται για μια ρυθμιστική η οποία επί της ουσίας μπορεί να μην κρύβει εκπλήξεις ευχάριστες ή δυσάρεστες στο γενικό της σύνολο, όμως "κρύβει"  ενδεχομένως το "άνοιγμα" κάποιων παραθύρων για ένα καλύτερο ίσως "αύριο" το οποίο θα εξηγήσω πιο κάτω. Κατ΄ αρχάς να πούμε πως η σαιζόν θα αρχίσει 20/8 και θα τελειώσει 28/2 όπως γίνεται δηλαδή τα τελευταία χρόνια. Αυξήθηκε η κάρπωση των  ημερήσιων θηρευθέντων ατόμων αγριόχοιρων κατά 4 σε κάθε ομάδα για τις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και Ηπείρου, ενώ για την Πελοπόννησο, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 10 αγριόχοιρους ανά ομάδα/μέρα. Αυτό βέβαια ήρθε μετά από τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις που είχε δεχτεί το υπουργείο για τις ζημιές που προκαλεί ο αυξημένος αριθμός των αγριόχοιρων ανά την Ελλάδα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών σε όλη την χώρα. Παράλληλα, θετικά βλέπουμε ως κυνηγετικές οργανώσεις το γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι τοπικές δασικές αρχές να εισηγηθούν την ενδεχόμενη αύξηση κάρπωσης και αυτό να εγκριθεί από τον Υπουργό, ενώ από την άλλη, εξαιτίας ξανά του αυξημένου πληθυσμού των αγριόχοιρων, το Υπουργείο εξετάζει τη σύσταση συνεργείων κάρπωσης αγριόχοιρων αλλά και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του συγκεκριμένου είδους. Τέλος το κυνήγι του αγριόχοιρου, για τη φετινή σαιζόν θα λήξει στις 21-01-18  ημέρα Κυριακή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συναδέλφους κυνηγούς, να μη χάσουν την καθιερωμένη Κυριακάτικη εξόρμηση.
Όλα τα παραπάνω, μπορεί να εστιάζουν σε ένα και μόνο θήραμα, τον αγριόχοιρο, τα οποία οφείλονται καθαρά όμως στην συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού, παρόλα αυτά όμως αξίζει να σημειώσουμε πως το Υπουργείο αρχίζει να βλέπει με θετικό μάτι το κυνήγι και ίσως, ανοιχτούν νέοι ορίζοντες για περαιτέρω ελαφρύνσεις στις ήδη υπάρχουσες πιέσεις-περιορισμούς που δέχεται ο Έλληνας κυνηγός. Βέβαια όλα αυτά θέλουν οργάνωση και συντονισμό αλλά και συσπείρωση, για αυτό φωνάζουμε ο κυνηγετικός κόσμος να παραμένει δίπλα στους συλλόγους του και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις».