Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Σε πύρινο κλοιό όλη η Ελλάδα – 91 πυρκαγιές σε 24 ώρες

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/08/20840914_10211242290826219_7582382892220799804_n.jpg

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες για την Ελλάδα, καθώς μέσα σε μία μέρα τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι φωτιές είναι πολλές ενώ Κάλαμος, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά είναι τα τρία βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός.
Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το μπαράζ των πυρκαγιών στην
Ζάκυνθο αρχικά, όπου οι επιτελείς της Πυροσβεστικής μιλούν καθαρά για εμπρησμούς, και η πυρκαγιά στον Κάλαμο μετά, έχει φέρει στα όρια του το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, καθώς οι όλες οι δυνάμεις είναι διεσπαρμένες και έχουν υποστεί μεγάλη καταπόνηση.
Μόνο το 24ωρο που πέρασε, στην Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές. Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 13-08-2017 έως την 06:00 της 14-08-2017, εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.
Από τις 22 πυρκαγιές στην Ζάκυνθο χτες, σχεδόν όλες τέθηκαν υπό έλεγχο αμέσως. Παραμένουν, όμως, σε εξέλιξη στο νησί 12 πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώθηκαν από τις 11 Αυγούστου μέχρι και χτες .Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα κηρύχθηκε η Ζάκυνθος.
Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Κεφαλλονιά:
Σε διαδικασία εκκένωσης βρίσκεται το χωριό Ανάληψη στην περιοχή της Αμαλιάδας για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή.
«Προσπαθούμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ανάληψης να εκκενώσουν τον οικισμό, που απειλείται από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς αρνούνται», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
«Εμείς», όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «είμαστε σε ετοιμότητα και στην περιοχή βρίσκονται ήδη λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά οι τελευταίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».
Επίσης, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «προσπαθούμε, ώστε να φύγουν τουλάχιστον από τον οικισμό οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι».


Τρία είναι τα μέτωπα που κατακαίνε την Αττική το τελευταίο εφιαλτικό 24ωρο και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν προς το καλύτερο, μια αναζωπύρωση στο Καπανδριτι το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο πριν τις 17:00 σήμανε νέο συναγερμό στην Πυροσβεστική.
Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική. «Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ». Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. 
Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική. Νωρίτερα εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτι. Οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές απευθύνουν έκκληση για νερό και καλούν όσου δήμους μπορούν να στείλουν και άλλες υδροφόρες. Οι φλόγες συνεχώς φτάνουν στις αυλές σπιτιών που είναι διάσπαρτα σε αυτές τις περιοχές και κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη να τα σώσουν.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, (14/08/2017), η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποδίδει την ταχύτατη εξάπλωση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι σε ένα σύνολο συγκεκριμένων παραγόντων.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, «η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο».
«Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων έχουν ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Παράλληλα, η Πυροσβεστική ζητά από τους κατοίκους της ανατολικής Αττικής, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά από το απόγευμα της Κυριακής (13/08/2017), να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για την Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Λασίθι, Ηράκλειο, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Σποράδες και τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία.
Υπενθυμίζεται για μια ακόμα φορά στους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.