Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Άρωμα… ελληνικής κουζίνας



Εμφάνιση mageiremata3.jpg 

Της  Γιώτας  Μπάγκα

Λένε πως ο έρωτας περνά από το στομάχι… ίσως είναι έτσι. Ίσως όμως η αίσθηση της γεύσης να μην καθορίζει μόνο τον έρωτα, αλλά και την φιλία, την παρέα, να ενώνει ανθρώπους, να εξοβελίζει το «νείκος», να φέρνει κοντά τόπους,  να εμπλουτίζει πολιτισμούς, να προβάλλει προϊόντα και να δημιουργεί
brand name για αυτά και τις περιοχές που τα παράγουν,  να συμβάλλει στην οικονομία, να δίνει έναυσμα στην επιχειρηματικότητα, να  δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητα των ανθρώπων , να αποτελεί έκφραση συναισθημάτων…
Εμφάνιση mageiremata 1.jpgΚάτι τέτοιο ίσως και να είχε υπόψη του ο Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Κορινθίας «Άγγελος Σικελιανός» , όταν εμπνεύστηκε να δημιουργήσει έναν πολλά υποσχόμενο πολιτισμικό θεσμό που ονομάζεται :   « Ποιο χωριό μαγειρεύει καλύτερα από το δικό μου». Αυτό ακριβώς είχε υπόψη του ο Ροταριανός όμιλος «Κόρινθος» όταν ανέλαβε την χορηγία της επικοινωνίας της εκδήλωσης. Αυτό εκτιμώ πως προσδοκούσαν πλήθος σύλλογοι  και συλλογικότητες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό .
Εμφάνιση mageiremata2.jpgΟ θεσμός ξεκίνησε πέρυσι και στο διαγωνισμό  το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Σύλλογος Γυναικών Καρυωτίκων «Η Καρυά» που φιλοξένησε φέτος τον διαγωνισμό. Έτσι, την Κυριακή  20 Αυγούστου στα Καρυώτικα   του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης  πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κατά σειρά διαγωνισμός με τη συμμετοχή πλήθους συλλόγων ξεπερνώντας τα 300 άτομα. Το σημαντικό είναι πως συμμετείχαν σύλλογοι και συλλογικότητες από όλη την Κορινθία  φέρνοντας κοντά ανθρώπους από όλο το Νομό.
 Έτσι, συμμετείχαν ο Πολιτιστικός  Σύλλογος «Η Αρχαία  Πελλήνη» που κέρδισε και το πρώτο βραβείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορίνθου «ΤΕΡΨΙΧΌΡΗ» που έλαμψε πραγματικά για άλλη μια φορά με τα χορευτικά του τμήματα, σε λάτιν ρυθμούς , ο Σύλλογος Γυναικών Φενεού, η «Ωραία παρέα του Κιάτου» που έλαβε το δεύτερο βραβείο , η πανέμορφη ΠΕΡΑΧΩΡΑ με την ομάδα γυναικών EXPERIENCE PERACHORA, η Ένωση  Μικρασιατών Νεάπολης  Κιάτου  που κέρδισε το τρίτο βραβείο και πέρυσι  είχε λάβει δύο βραβεία: το βραβείο Γεύσης και το βραβείο παραδοσιακής συνταγής με μικρασιάτικα πιάτα.
Πρέπει να αναφέρουμε πως η εκδήλωση έλαβε χώρα με την αρωγή  της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας  και του ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ που  μεταξύ των άλλων συνέστησε και το σώμα της κριτικής επιτροπής  με γνωστούς Κορίνθιους σεφ. Την παρουσίαση της βραδιάς  ανέλαβε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια κ. Μαίρη Νικολοπούλου.
Σημαντικό είναι πως τη βραδιά κόσμησε με την παρουσία της η Δρ.  Μαίρη Μαρούλη Ζηλεμένου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων UNESCO και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», προσκεκλημένη του Ρ. Ο. ΚΟΡΙΝΘΟΣ στην εκδήλωση η οποία και απένειμε το πρώτο βραβείο. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην παρουσία του πρέσβη επί τιμής κ. Κουνενάκη, επίσης προσκεκλημένου του Ρ.Ο. ΚΟΡΙΝΘΟΣ.
Σε μια εποχή τόσο δύσκολη, αμφιλεγόμενη, ασταθή και μοναχική, σε μια εποχή κρίσης – και όχι μόνο οικονομικής αλλά κυρίως αξιών – το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε τον άνθρωπο δίπλα μας, να αντλήσουμε δύναμη από όσα μας ενώνουν μαζί του και να επιχειρήσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με μια πιο αισιόδοξη ματιά έχοντας την πεποίθηση πως οι δυσκολίες υπερβαίνονται μόνο συλλογικά. Τέτοιες προσπάθειες είναι σημαντικές γιατί μας ανοίγουν το δρόμο αυτής της κατεύθυνσης….