Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Εντυπωσιακό φαινόμενο: Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης μαζί!

Εντυπωσιακό φαινόμενο: Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης μαζί!
Απόψε, Δευτέρα 7 Αυγούστου, μία ακόμα καλοκαιρινή πανσέληνος, καλεί τους «εραστές» της σε μία εντυπωσιακή συνάντηση. Αυτήν τη φορά η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη, καθώς θα εισέλθει μερικώς στην σκιά της γης και θα σκιαστεί μικρό μέρος της επιφάνειάς της.
Η μερική έκλειψη ξεκινά στις 20:23 όπου η σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιείται το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18
ολοκληρώνεται η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η σελήνη θα έχει βγει από την σκιά της Γης.
Όπως και αν τη δείτε, όπου και αν την απολαύσετε, ίσως η θέασή της να αποτελεί μία απλή υπενθύμιση για την ομορφιά που μας περιβάλλει και για την αξία της στιγμής, ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί μέρος του ελληνικού καλοκαιριού.
Συνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα είναι ανοιχτά απόψε το βράδυ, ώστε το κοινό να απολαύσει σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Συνολικά σε 93 από τους χώρους αυτούς θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρησητου έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η είσοδος σε όλους τους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 

ΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ισθμίας 
Ο χώρος και το Μουσείο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 20.00 έως και τις 24.00 , θα γίνει ξενάγηση και θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου ομιλία με θέμα την αρχαιοαστρονομία και την απεικόνιση των ουρανίων σωμάτων στην αρχαία ελληνική τέχνη.

ΕΦΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Μνημειακή ενότητα οικοπέδων στις οδούς Άγιδος και Τριακοσίων 
Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας Οι χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό έως 24:00. Τα μνημεία θα έχουν ήδη οριοθετηθεί με περισχοίνιση .
 ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Φρούριο Παλαμηδίου 
Μουσική συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ώρες που θα παραμείνει ο χώρος ανοιχτός για το κοινό : 21.00 - 24.00 Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων.  

ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτόρου Νέστορος 
Βραδιά μουσικής με έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (ιταλικό και ρωσικό τραγούδι) με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου Νέστορος στον πραύλιο χώρο του ανακτόρου Νέστορος. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός και θα ανοίξει μόνο μετά το πέρας της συναυλίας επισκέψιμος έως τις 00.30 

ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης 
Κονσέρτο εγχόρδων νέων της Ακαδημίας της Βιέννης από το μουσικό σύνολο "Young Master players" που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης. Ο χώρος θα παραμείνει κλειστός εκτός από την είσοδο έως το αρχαίο θέατρο.

 ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Καλαμάτας 
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης έως τις 24:00. 

ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας 
"Πανσέληνος Αυγούστου". Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή και μικρό σύνολο ορχήστρας 

ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Κάστρο Παραλίου Άστρους 
Επετειακό Ρεσιτάλ ενός πιάνου και μίας φωνής στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους και στον περιβάλλοντα χώρο με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας με θεματολογία από την περιοχή του κάστρου. Τίτλος εκδήλωσης "Στο φως του φεγγαριού" 

ΕΦ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Μουσείο Τσικλητήρα 
Έκθεση Συλλογή RENE PUAUX (έναντι Δημαρχείου Πύλου - Παλιό Λιμάνι) Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών 
Εκδήλωση με τίτλο "Με το τηλεσκόπιο στο Μουσείο", σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία "Ωρίων". 20.00-21.00 Θεματικές ξεναγήσεις του κοινού στις συλλογές. 21.00-21.30 Διάλεξη μέλους της Αστρονομικής Εταιρείας "Ωρίων", στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. 21.30 Αστροπαρατήρηση και Ουρανογραφία από τα μέλη του Ωρίωνα στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή του κοινού. 22.30 Συναυλία με το μουσικό σχήμα "Ονειρόδρομοι" με συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου και τη συνοδεία ποιημάτων. Λήξη εκδήλωσης στις 24.00 

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας 
Συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο "Τα Χρώματα της Ήλιδας", αφιέρωμα στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη 

EΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας 
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24.00 

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Επικουρίου Απόλλωνος 
Μουσική παράσταση από το μουσικό σχήμα "ΛΥΡΑΥΛΟΣ" με τίτλο "3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική", όπου μέσα από τον ήχο τριάντα ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων θα παρουσιασθούν αρχαιοελληνικά κομμάτια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό έως τις 24.00 

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αρχαιολογικός χώρος κάστρο Χλεμούτσι 
Μουσική συναυλία από τον Σύλλογο Φιλόμουσων Λεχαινών Ορφεύς. Ώρα 21.00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 20:30 έως τις 24.00