Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Η ΑΟΖ αλλάζει την προοπτική της Πελοποννήσου»



http://www.lygeros.org/Images/18535_1.jpgΜετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νέο οικόπεδο της Ελληνικής ΑΟΖ, στη Νότια Πελοπόννησο, νέες προοπτικές ανοίγονται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει κατά
κύριο λόγο στην εδαφική αρμοδιότητα της Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την ιδιαίτερη οικονομική της ενίσχυση, δεδομένου ότι το 5% των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου θα κατανέμονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Γίνεται αντιληπτό ότι, αν από την αξιοποίηση ενός μικρομεσαίου οικοπέδου, όπως του Πατραϊκού κόλπου, το εκτιμώμενο όφελος είναι 40 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τότε η αξιοποίηση ενός διπλάσιου σε  δυναμικότητα οικοπέδου στα νότια της Πελοποννήσου θα αποφέρει τουλάχιστον το διπλάσιο όφελος ετησίως για την  Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ήδη ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και πρωτεργάτης της προσπάθειας για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες κ. Γιάννης Μανιάτης έχει στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το θέμα αυτό, σε συνέχεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνάντησή τους, ώστε να προετοιμαστεί η Περιφέρεια και οι πολίτες της για τις νέες αυτές εξελίξεις. 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου