Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Υπό στενη παρακολούθηση το ρήγμα των Αλκυωνίδων - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Σεισμός στον Κορινθιακό: «Δεν ήταν ο κύριος» – Υπό στενή παρακολούθηση το ρήγμα που έχει… βεβαρημένο ιστορικό! | Newsit.gr 
 Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 06.02 π.μ. με επίκεντρό τη παραλία της Δομβραίνας   Βοιωτιας , στον Κορινθιακό Κόλπο και  έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής, την Στερεά Ελλάδα  και την  Πελοπόννησο, ως και την Καλαμάτα λόγω του «σχεδόν επιφανειακού» επίκεντρου, σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε o πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες έχει βεβαρημένο ιστορικό. Έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε.«Θέλω να πιστεύω» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας «ότι θα είναι ο κύριος σεισμός». 
Ο σεισμός  στον Κορινθιακό Κόλπο, φαίνεται πως δεν εμπνέει ανησυχία στον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο.
Όπως τόνισε,: «Αυτοί οι σεισμοί -τέτοιου μεγέθους, δηλαδή κάτω από 5 ρίχτερ- είναι πολύ μικροί για να μιλάμε για κύριο σεισμό. Είναι κομμάτι της σεισμικότητας υποβάθρου, δηλαδή της συνηθισμένης σεισμικότητας που έχει ο ελληνικός χώρος. Να σκεφτούμε ότι ένας τέτοιος σεισμός γίνεται στην Ελλάδα κάθε πέντε ημέρες. Είναι σπάνιο τέτοιοι σεισμοί να συνδέονται με την γέννηση ενός σημαντικού, ισχυρού σεισμού…«. Ωστόσο. ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως το ρήγμα στον Κορινθιακό είναι υπό στενή παρακολούθηση μιας και έχει… βεβαρημένο ιστορικό.