Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Έρχεται το τρελό καρναβάλι του Δερβενίου

Φωτογραφία του John Sarampalis.
Τρελό - τρελό Δερβενιώτικο καρναβάλι . Ένα καρναβάλι θεσμός για όλη τη Δυτική Κορινθία και όχι μόνον που κρατά τα σκήπτρα αρκετές δεκαετίες τώρα, έρχεται σε λίγες ημέρες να πρωταγωνιστήσει και πάλι στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Η φωτογραφία μας γυρίζει τρεις δεκαετίες περίπου πίσω στο πρώτο καρναβάλι που διοργανώθηκε στο Δερβένι, το οποίο και παρακολούθησαν 5.000 (πεντε χιλιάδες) κόσμος.
Στο βίντεο που ακολουθεί στιγμιότυπα από το Δερβρνιώτικο καρναβάλι της εποχής εκείνης...

Η Κυριακάτικη ραδιοφωνική μας μετάδοση από τα Ροζενά

Φωτογραφία του Tassos Mitsopoulos.

Ο Άρης Αρχαίας Κορίνθου "σταμάτησε" τη Θύελλα Κ. Διμηνιού

Αποτέλεσμα εικόνας για αρης αρχαιας κορινθου
Mε τη 18η αγωνιστική συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας Κορινθίας με σημαντικά παιχνίδια.  
Η αυλαία της αγωνιστικής, άνοιξε σήμερα Σάββατο σε τρία γήπεδα. 
Στην Αρχαία Κόρινθο ο τοπικός Άρης επικράτησε με 3 - 2 επί της Θύελλας Κάτω Διμηνιού και "γκρέμισε" από την 2η θέση στην οποία ανέβηκε  η Δάφνη στα Εξαμίλια που νίκησε στο ρελαντί 3 - 0  τον Σαρωνικό  Γαλατακίου . Στο Σπαθοβούνι η τοπική ομάδα νίκησε 2 - 0 τους Αγίους Θεοδώρους.. 
Η αγωνιστική συνεχίζεται αύριο Κυριακή με τους υπόλοιπους αγώνες του προγράμματος. 
Ο πρωτοπόρος Άγιος Γεώργιος αγωνίζονται στο Συνοικισμό κόντρα στο γηπεδούχο Κύψελο που προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό. 
Η Περαχώρα αντιμετωπίζει τον Άρη Βοχαϊκού, την στιγμή που η Πρόοδος στον Άγιο Βασίλειο μάχεται με τον ΠΑΣ Κλένια και αναζητά την νίκη για να διατηρηθεί στην κατηγορία. 
Τέλος ο ουραγός ΠΑΟ Κουταλά αντιμετωπίζει τον ΑΟ Ρομά, ενώ ρεπό έχει ο Φωκάς Αρχαίων Κλεωνών. 

Η 18η αγωνιστική
11/2/17, 15:00 
Άρης Αρχ. Κορίνθου - Θύελλα Κ. Διμηνιού 3 - 2
ΑΟ Σπαθοβουνίου - Αγ. Θεόδωροι 2 - 0
Δάφνη Εξαμιλίων - Σαρωνικός Γαλατακίου 3 - 0
12/2/17, 15:00 
ΠΑΟ Κουταλά -  ΑΟ Ρομά 
ΠΑΣ Κύψελος - Αγ. Γεώργιος 
ΑΟ Περαχώρας - Άρης Βοχαϊκού 
Πρόοδος Αγ. Βασιλείου -  ΠΑΣ Κλένια
Ρεπό: ο Φωκάς Αρχαίων Κλεωνών.

Ο Πέλοπας σταμάτησε μέσα στο Ξυλόκαστρο , τον Πανκαμαριακό - Αμετάβλητη κορυφή στην Α΄Κορινθίας


Αποτέλεσμα εικόνας για Πανκαμαριακό και τον Πέλοπα ΚιάτουΣτα πλαίσια της 19ης αγωνιστικής, το πρωτάθλημα της Α΄κατηγορίας Κορινθίας, ο Πέλοπας Κιάτου κέρδισε στο μεγάλο ντέρμπι της ημέρας  στο γήπεδο Ξυλοκάστρου τον Πανκαμαριακό με 1 - 0 με εύστοχο κτύπημα του Μυργιώτη, και του ανέκοψε την νικηφόρα πορεία του. Με την νίκη του αυτή ο Πέλοπας διατηρήθεικε στο πόντο, πίσω από την πρωτοπόρο Κόρινθος 2006, στοχεύοντας τίτλο και άνοδο στη Γ΄ Εθνική.
Στο ΔΑΚ η πρωτοπόρος Κόρινθος ΄06  σε ενδιαφέροντα αγώνα επικράτησε με 2 - 0 επί της  Ελλάδος Βέλου,με τέρματα 
των Σιδέρη και Κόκκα ενώ την Τετάρτη  μάχεται στον πρώτο αγώνα ντέρμπι της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στον Συνοικισμό κόντρα στον ΠΑΣ Κόρινθος 
Ο αντίπαλος της ΄06 στον διπλό πρόωρο τελικό ΠΑΣ Κόρινθος, νίκησε με το ευρύ 4 - 0,  στον Συνοικισμό, τον Τενεάτη Αθικίων, ομάδα που επίσης μετέχει στους "4" του κυπέλλου και διεκδικεί πρόκριση στον τελικό ... απέναντι στον Ηρακλή Ξυλοκάστρου.
Ο Ισθμιακός στο "Γίαννης Στέφας" επικράτησε  με 2  -1 επί της Θύελλας Πετρίου.
Στο Δερβένι , στο "Κώστας Βυζάς" ο Αστέρας αν και έχασε πέναλτι νίκησε με 2 - 0  τον Πανσολυγειακό, ενώ στο Λέχαιο ο τοπικός Ηρακλής επικράτησε με 3 - 1 επί του Ολυμπιακου Λουτρακίου, με τις δύο ομάδες να αναζητούν βαθμούς παραμονής στη κατηγορία

 Στη Νεμέα ο Παννεμεατικός έχασε με σκορ 1 - 2 από  τον Ολυμπιακό Άσου, ενώ στο Χιλιομόδι ο Ατρόμητος έχασε με 0 - 2 με τέρματα του Καφαντάρη  και του Παπαδημητρίου από τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου,  ο οποίος, την Τετάρτη στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου αντιμετωπίζει στο Ξυλόκαστρο τον Τενεάτη
19η Αγωνιστική 
ΠΑΣ Κόρινθος - Τενεάτης Αθικίων   4 - 0
Κόρινθος '06 - Ελλάς Βέλου   2 - 0
Ισθμιακός - Θύελλα Πετρίου  2 - 1
Πανκαμαριακός - Πέλοπας Κιάτου   0 - 1
Αστέρας Δερβενίου - Πανσολυγειακός  2 - 0
Ηρακλής Λεχαίου - ΣΦΛ Ολυμπιακός  3 - 1
Ατρόμητος Χιλιομοδίου - Ηρακλής Ξυλοκάστρου  0 - 2

Παννεμεατικός - Ολυμπιακός Άσσου  1 - 2

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
( Σε 19 αγώνες)
1
46 - 5
48
2
45 - 11
47
3
39 - 11
44
4
32 - 20
34
5
28 - 21
32
6
32 - 23
30
7
32 - 29
27
8
23 - 23
26
9
29 - 30
22
10
14 - 32
22
11
30 - 35
21
12
18 - 31
20
13
12 - 30
16
14
12 - 29
13
15
10 - 31
11
16
13 - 54
9


H Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου και η ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Φωτογραφία της Fwteini Tsiakou.
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία Τιμητικού Αγήματος της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, στους δρόμους πέριξ του εορτάζοντα καθεδρικού ναού , Πολιούχου και Προστάτη  της πόλεως του Ξυλοκάστρου, Αγίου Μεγαλομάρτυρα Βλασίου.
Φωτογραφία της Fwteini Tsiakou.
Στην λιτάνευση της Ιερας εικόνας παρευρεθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Σπένσερ Νικόλαος Κουΐκ , οι βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός , Μαρία Θελερίτη , Γιώργος Τσόγκας, και Χρίστος Δήμαςο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης , ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νιάρρος,   o τ. Υπουργός κ. Νίκος Ταγαράς, ο τ. βουλευτής Κώστας Κόλλιας, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ευριπίδης ΓκίαταςΚων/ος Λέγγας κ. Γιώργος Πετρίτσης,κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος,οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Κάσσιος,  Παναγιώτης Καλύβας,  Εμμανουήλ Αλογογιάννης και Κων/νος ΚουσουλόςΔημοτικοί Σύμβουλοι η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ξυλοκάστρου κ. Σπυριδούλα Καραπανάγου, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Αλέκος Πνευματικός, o Δήμαρχος Νεμέας κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής, ο Δημαρχος Σικυωνίων κ. Σταματοπουλος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων κ. Γ. Γκιώνης, ο Δημαρχος Βέλου - Βόχας κ. Αν. Παπακυριάκου, ο  Διοικητής Πυροσβεστικής Κιάτου , ο Δοιηκητής Α.Τ. Ξυλοκάστρου  ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ Γρηγόρης Καρπούζης, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Γιώτα Μπάγκα, ο ιατρός κ. Αναστάσιος Γκιολής , ο εορτάζων Πρόεδρος της Μείζονος μειοψηφίας του Δήμου κ. Βλάσιος Τσιώτοςο Αρχηγός της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Φάνης Μπρακούλιας,οι τ. Δήμαρχοι Ξυλοκάστρου κ. Δημήτριος Σκούρας και Αντώνης Κλαδούχος και Ευρωστίνης κ. Δημήτριος Δούσκας , ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος και  πλήθους πιστών...
Μετά το πέρας της Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου επακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου από τον Δημαρχο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλο, στο Δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.
.



Στη 12.ΟΟ  ακολούθησε στο Θέατρο "Αγγελος Σικελιανός" η τελετή  ανακήρυξης επίτιμου δημότη Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.. 
• Προσφώνηση του Δημάρχου Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλου. 
• Aνάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από τον Πρόεδρο του Δημoτικού Συμβουλίου κ. Ηλία ΝιάρροΦωτογραφία του Αναστάσιος Γκιολής.
•Κατά την Αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την  ανακήρυξής του ως επίτιμου Δημότη Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, έστειλε μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα δεν οραματίζεται το μέλλον της έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον και προοπτική, υπό όρους πολιτισμού και Δημοκρατίας, δίχως να έχει στους κόλπους της, και μάλιστα ως πυρήνα της, την Ελλάδα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και την Δημοκρατία της.
Ακόμη ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουν, όμως, και οι εταίροι μας, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη τους. Αυτά τα στοιχεία, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Την Ελλάδα που συμβολίζει διαχρονικώς πως στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος, φορέας δικαιωμάτων για την υπεράσπιση της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του υπό όρους αξιοκρατίας και αριστείας». 

Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε γεύμα  από την Δημοτική αρχή στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου ΣΙΚΥΩΝ COAST RESORT προς τιμήν της Α,Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνοδεύεται από την εορτάζουσα και Κορίνθια την καταγωγή (Βραχάτι) σύζυγό του αναχώρησαν  για την τοπική κοινότητα Άνω Συνοικίας Τρικάλων . Κατά την διαδρομή , προς τα Τρίκαλα  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ολιγόλεπτη στάση στην πλατεία της Ρίζας όπου τον υποδέχθηκαν η Πρόεδρος κα Βασιλική Κλωνή και μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στις 15.25 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στη  Άνω Συνοικία Τρικάλων όπου επισκέφθηκε το αρχοντικό Νοταρά όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Κορδαλής και η κ. Λίτσα Βαρβιτσιώτη. Στις 15.45 ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Τρικάλων ,όπου τον υποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ.  Διονύσιος και η Ηγουμένη της Ι.Μονής, Μοναχή Φιλοθέη Καλδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει ανεπίσημα επισκεφθεί  αρκετές φορές την Ιερα Μονή.
Στις 16.05 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για την Αθήνα.  

Γιώργος Σμυρλής @smyrlis Πρωτοσέλιδο «αντικειμενικής» εφημερίδας!