Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Κρατάει την Ελλάδα σε σε αξιοπρεπές επίπεδο Ατμομηχανή του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ολυμπιακός

Ατμομηχανή του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ολυμπιακός
Στο 2007 επέστρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των εκπροσώπων του στα φετινά κύπελλα Ευρώπης. Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από την Ντιναμό Κιέβου επικύρωσε την κατάκτηση της 15ης θέσης στην ειδική βαθμολογία της UEFA με 28.600 βαθμούς, που αποτελεί αρνητική επίδοση 11 ετών. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί ξανά η χώρα μας τη σεζόν 2006/ 2007. Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο της Ελλάδας οφείλεται στην αγωνιστική χρεοκοπία των εκπροσώπων μας στην Ευρώπη.

Η μοναδική ομάδα που κράτησε σε αξιοπρεπές επίπεδο την Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA είναι ο Ολυμπιακός, με εξαίρεση την ΑΕΚ τη φετινή σεζόν.



Παρά το γεγονός ότι αγωνίζονταν στο πολύ ανταγωνιστικό Τσάμπιονς Λιγκ, οι Ερυθρόλευκοι αποτέλεσαν την ατμομηχανή της χώρας μας στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας την τελευταία πενταετία 54.000 που τον κατατάσσουν στην 27η θέση στην Ευρώπη.

Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα ο ΠΑΟΚ κατάφερε να συγκεντρώσει 29.500 βαθμούς. Ακολουθούν η ΑΕΚ με 10.000 βαθμούς σε δύο μόλις σεζόν (τους 9.000 τους κατέκτησε τη φετινή χρονιά), ο Αστέρας Τρίπολης με 9.000 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός με 7.000, ο Ατρόμητος με 4.000 και οι Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη με μόλις 1.000 βαθμούς.

Στη φετινή σεζόν με εξαίρεση την ΑΕΚ, οι υπόλοιποι εκπρόσωποί μας ήταν απογοητευτικοί. Παρά ταύτα ο Ολυμπιακός κατάφερε να συγκεντρώσει 5.000 βαθμούς όταν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ μάζεψαν από 1.500 βαθμούς και ο Πανιώνιος 1.000.

Η 15η θέση που κατέκτησε φέτος η Ελλάδα στην UEFA θα τεθεί υπόψη στα Κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2019/2020.

Πριν εξηγήσουμε τι θα συμβεί τότε, ας σταθούμε στην επόμενη χρονιά.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ βάσει της 14ης θέσης που κατετάγη πέρυσι στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Αυτό σημαίνει πως η ομάδα που θα κατακτήσει σε λίγους μήνες τον τίτλο θα ξεκινήσει την προσπάθειά της για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από τον τρίτο προκριματικό γύρο ενώ η δευτεραθλήτρια από τον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Οσον αφορά την τρίτη και την τέταρτη στη βαθμολογία, αυτές θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και η κυπελλούχος από τον τρίτο προκριματικό γύρο.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές ομάδες τη σεζόν 2019/2020 η υποχώρηση κατά μίας θέσης της χώρας μας στην ειδική βαθμολογία της UEFA;

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ που ανακοινώθηκαν το 2016 και θα ισχύσουν την επόμενη σεζόν, η πρωταθλήτρια και η δευτεραθλήτρια θα ξεκινούν τον ευρωπαϊκό μαραθώνιο από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να μην ισχύσει τελικά για την πρωταθλήτρια, αν η νικήτρια της διοργάνωσης της προηγούμενης σεζόν (2018/2019) εξασφαλίσει ταυτόχρονα και τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω του πρωταθλήματός της. Σ’ αυτή την περίπτωση η πρωταθλήτρια Ελλάδας θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο.

Για τις υπόλοιπες θέσεις δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.

Για την πορεία της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA της επόμενης σεζόν τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα. Αιτία, το γεγονός ότι θα ξεκινήσει την προσπάθειά της από την 14η θέση με 22.500 βαθμούς, όταν η 13η Ελβετία έχει 22.600, η 12η Αυστρία 22.800 και η 11η Ολλανδία 23.833.

Γιώργος Νασμής

in.gr